Anul acesta continuă lucrările la o construcție uriașă de unde se poate observa orașul Iași într-un mod spectaculos. În aceasta s-au investit peste 5 milioane de euro. Este vorba despre Mănăstirea Bârnova, un loc care se află în plin proces de reabilitare și restaurare.
În momentul de față, la Mănăstirea Bârnova se desfășoară lucrări de reabilitare și restaurare doar la exterior. În viitorul apropiat, urmează a se lucra și la interior. De asemenea, e vor efectua și săpături arheologice. Acestea ar putea duce la descoperirea unei serii de tuneluri subterane.
Toată investiția se ridică la suma de 5 milioane de euro. Este vorba despre proiectul numit „Restaurarea și valorificarea turistică și culturală a Ansamblului Mănăstirii Bârnova din Comuna Bârnova, Județul Iași”. Proiectul include activități de dotare pentru expunerea și protecția patrimoniului cultural mobil și imobil.
De asemenea, ca și noutate, in cadrul proiectului se regăsesc activități pentru digitizarea obiectivului restaurat în cadrul proiectului, activități de marketing și promovare turistică a obiectivului restaurat și lucrări de restaurare și remodelare a plasticii fațadelor.
Pe de altă parte, este foarte probabil să fie descoperite și oseminte ale unor figuri de rang nobiliar din Moldova, secolele XV-XVII. Valoarea totală a proiectului de la Bârnova ajunge la 19.56 milioane de lei. Din această sumă, finanțarea europeană este de 19.08 milioane de lei, bani nerambursabili.
Mănăstirea Bârnova a fost construită între anii 1626 – 1666. Cei doi întemeietori ai săi au fost voievozii moldoveni Eustratie Dabija și Miron Barnovschi. Clădirea a fost construită pe locul unei vechi biserici de lemn, care data din anul 1603.
În interiorul Bisericii se află o piatră de mormânt ai veche decât lăcașul construit de cei doi voievozi, cu inscripție în limba slavonă. Domnia lui Barnovschi a luat sfârșit în anul 1629. La acea dată, Biserica de la Bârnova nu era terminată. A fost decapitat la Istanbul, în anul 1633.
În același an, Mănăstirea a fost închinată Patriarhiei Ierusalimului. De atunci, sfântul lăcaș a fost administrat de călugării greci timp de 200 de ani. În anul 1728, Grigorie al II-lea Ghica a construit case noi de piatră, creneluri, zidul de incintă cu tunuri de apărare și foișorul de pază.
Domeniile și bunurile mănăstirii trec în proprietatea statului la 15 septembrie 1863. Între anii 1908 și 1945 are statut de parohie. Din anul 1945 până în 1950, devine mănăstire de maici. Din 1950 până în 1990, mănăstirea își recapătă statul de parohie. Din luna iulie a anului 1991, Mitropolia Moldovei și Bucovinei îi reda statutul de mănăstire de călugări.