Nu puține au fost momentele în care românii s-au uitat cu jind la alte state europene cu sisteme de sănătate mult mai bine puse la punct. Dar, deși am crede că totul este perfect, se poate și mai rău. Conform unor relatări recente, s-a aflat că trebuie să aștepți peste 5 ani în unele spitale din Ungaria pentru o operație. Citește mai departe și află motivele.
Mulți români, care s-au plâns, sau se plâng în continuare de sistemul de sănătate românesc, ar putea să aibă o mare surpriză. Concret, deși mulți au crezut că vecinii de la vest de România ar avea un sistem de sănătate mult mai bun decât cel românesc, presa maghiară a scos la iveală extrem de multe nereguli.
Vezi despre: Scandal în Ungaria după ce Orban s-a întâlnit cu Vladimir Putin în China: ‘Inacceptabil’
Conform publicației „Atlatszo”, au fost dezvăluite registre secrete în care pacienții așteaptă luni de zile înainte de a fi adăugați pe lista oficială de așteptare a spitalelor. Fenomenul a fost raportat de trei persoane care locuiesc în diferite părți ale Ungariei. Unii dintre ei spun că nu știau că nu se află pe lista oficială, informații confirmate pentru ziar și de un lucrător medical.
Registrul național al listelor de așteptare, gestionat de Administrația Fondului Național de Asigurări de Sănătate (NEAK), determină ordinea în care pacienții pot avea acces la îngrijirea de care au nevoie.
Procesul de înscriere pe listă constă în faptul că medicul stabilește necesitatea unei intervenții chirurgicale și apoi înregistrează pacientul în sistem. În același timp, pacienții primesc numărul lor secret de identificare, și cu ajutorul acestuia, ei pot urmări dosarul medical și ora programată pentru operație în registrul online.
Citește și: Ungaria se pregăteşte de război? Au fost anunţate rațiile lunare de alimente pe care le-ar primi
Conform datelor publicate de ziarul maghiar, operațiile de înlocuire a șoldului au una dintre cele mai lungi liste de așteptare din Ungaria, cu aproape 6.500 de persoane care așteaptă o operație, iar timpul mediu de așteptare este de 189 de zile. Aceleași date, dacă e să ținem cont de numărul pacienților, mai arată că unul din cei peste 6.000 de pacienți ar putea ajunge pe masa de operație deabia în 2026, iar în cazul unor spitale, chiar în 2027.
Aceeați publicație mai precziează că în cazul unor astfel de spitale, unde se fac transplat de cornee, există o listă de așteptare de 1,5 ani, iar în cazul altor spitale se așteaptă și până la 2 ani, cea mai apropiată dată pentru operație fiind mijlocul anului 2024. Înregistrarea pe lista de așteptare pentru transplanturile de cornee nu este obligatorie pentru toate instituțiile, ci doar pentru cele în care timpul de așteptare depășește 60 de zile.
Potrivit site-ului, trei instituții sunt obligate să țină o listă de așteptare, iar un număr de 361 de pacienți așteaptă o astfel de operație la Centrul Clinic Universitar Semmelweis, aici timpul mediu de așteptare în ultimele șase luni fiind de 454 de zile, confortm publicației „Atlatszo”.
Un profesionist din domeniul sănătății a confirmat pentru Atlatszo existența unor liste de așteptare neoficiale.
„Sunt în sertar, cifrele reale. Aproape toată lumea are o altă listă de așteptare unde înregistrează pacienții, poate fi un caiet cu cecuri, o foaie de calcul Excel sau un program conceput pentru asta, dar cu siguranță nu se potrivește întotdeauna cu cifrele oficiale.”
În ceea ce privește motivele, el a spus că niciun program nu se potrivește cu pacienții care vin pentru o programare privată sau pentru o clinică ambulatorie și care sunt înregistrați pentru o intervenție chirurgicală pe lista oficială de așteptare a spitalului.
Află despre: Presa din Ungaria, anunț surpriză despre România. I-am depășit pe maghiari la PIB-ul pe cap de locuitor
Cu toate acestea, el a menționat că lista de așteptare poate fi, de asemenea, mai scurtă. De exemplu, dacă un pacient nu se supune unei intervenții chirurgicale, uneori nu este scos de pe listă. Anul trecut, o altă publicație maghiară a raportat că sunt mult mai mulți pacienți în așteptare pentru o operație decât cei din baza de date oficială.
Potrivit documentului, unele spitale nu furnizează date actualizate, deși sunt obligate să facă acest lucru. De asemenea, au scris că, în cazul în care lista de așteptare este scurtă, dar timpul de așteptare a fost ridicat în ultimele șase luni.
Informațiile privind listele de așteptare alternative sunt susținute, cofnorm informațiilor din registrul oficial, în care se precizedază că operația de cataractă, operația de înlocuire a genunchiului și operația de înlocuire a șoldului sunt cele trei operații care se află în mod regulat în fruntea listelor, fie în ceea ce privește timpul de așteptare, fie în ceea ce privește numărul de pacienți care așteaptă.
„În spitalul din Tatabánya, 125 de pacienți au așteptat o operație de înlocuire a genunchiului în ultimele șase luni, dar timpul mediu de așteptare pentru tratament a fost de aproape 800 de zile. Între timp, în Budapesta, sunt alte mii de persoane care așteaptă, dar timpul de așteptare este încă mai mic.
Dacă ne uităm la înlocuirea șoldului, găsim rezultate similare. În același spital din Budapesta, cu aproape 2.000 de pacienți, timpul mediu de așteptare este de 356 de zile. Între timp, spitalul din Salgótarján, prevede același timp de așteptare, dar cu doar o zecime din numărul de pacienți.
Cea mai spectaculoasă excepție este cataracta: spitalul din Sátoraljaújhely are 74 de pacienți pe listă în șase luni, dar aceștia trebuie să aștepte în medie 512 zile.”, precziează publicația citată.
Conform altor documente, se pare că și la nivel guvernamental s-au constatat aceste probleme, astfel că Viktor Orban lua decizia, la începutul anului 2022, de a aloca 13,6 miliarde forinți pentru reducerea timpilor de așteptare pentru intervenții chirurgicale. Nu este prima dată când guvernul alocă fonduri în acest scop, având în vedere că în ultimii zece ani, au fost cheltuite 58 de miliarde forinți.
Vezi și: Lovitura primită acum de Ungaria. Austriecii au luat decizia neașteptată
A fost nevoie de reducerea timpilor de așteptare deoarece intervențiile chirurgicale elective au fost suspendate în timpul pandemiei de coronavirus. Astfel, numărul pacienților care așteaptă a crescut, iar lungimea listelor de așteptare nu a revenit la normal.
Ca și conluzie, mai spun cei de la „Atlatszo”, în comparație cu alte țări europene, pentru anumite tipuri de operații, inclusiv înlocuirea șoldului sau a genunchiului, Ungaria se află printre liderii cu timpi de așteptare cei mai lungi.