Se modifică prețurile la curent și la gaze de la 1 aprilie 2025. Cine va plăti mai mult de anul viitor

de: Ștefan R. Apostol
04 09. 2024

După ce în ultimii doi ani prețurile au fost plafonate, Sebastian Burduja, ministrul Energiei, vine cu noi informații. Conform acestuia, se modifică prețurile la curent și la gaze de la 1 aprilie 2025. Ministrul a mai precizat cine va plăti mai mult de anul viitor, dar și cine vor fi cei care vor beneficia de subvenția statului.

Ministrul Sebastian Burduja anunță modificări

De mai bine de doi ani statul român a decis plafonarea prețului la curentul electric și gaze, ca urmare a unei crize economice acute. Dar, conform ministrului, lucrurile sunt pe cale să se schimbe de  anul viitor, chiar din prima zi.

Concret, Burduja precizează că se va opri subvenționarea prețurilor din martie 2025, ceea ce va însemna o creștere consistentă a sumelor pe facturi.

Măsura are în vizor prețurile la energia electrică, ministrel precizând că cei care vor avea consum peste 300 Kw ar putea avea facturi mai mici, iar cu consum sub acest prag, cu siguranță că vor avea facturi mai mari.

„Este posibil ca pentru consumatorii cu un consum de peste 300 de KWh pe lună să se ieftinească facturile, ca urmare a ridicării acestor constrângeri din prezent, dar pentru cei care se încadrează la sub 100 KWh/lună e adevărat că, fără măsuri de subvenţionare, de compensare a preţului, facturile ar putea să crească.”, spune Sebastian Burduja.

Se modifică prețurile la curent și la gaze de la 1 aprilie 2025

În contextul eliminării subvențiilor, deși din martie, efectele se vor resimți încă din prima zi a anului viitor. Cu alte cuvinte, deși nimeni nu-și dorește asta, se vor modifica prețurile la curent și la gaze, începând cu data de 1 aprilie 2025.

Dar, așa cum precizează ministrul, se lucrează la noi măsuri pentru a proteja adevărații consumatori vulnerabili, pentru a putea trece mai ușor peste aceste modificări:

„Măsurile de după 1 aprilie vor trebui să subvenţioneze preţul la energie electrică şi gaze naturale pentru consumatorii cu adevărat vulnerabili, astfel încât să putem păstra un cost rezonabil.

Dacă în prezent un consumator de până la 100 KWh/lună pe lună are o factură la curent de aproximativ 45 lei, probabil că este un cost totuşi suportabil.

Deci, atâta timp cât aceste facturi nu vor creşte, cred că ne vom fi făcut datoria, a mai afirmat Sebastian Burduja.

„Ne gândim la un set de măsuri pentru aceste companii”

Pe de altă parte, marile companii producătoare și furnizoare de astfel de servicii vor trebui și ele protejate, mai spune Sebastian Burduja, având în discursul său referiri și la viitoare măsuri de ajutor pentru aceste companii:

„Noi vom face tot ceea ce ne stă în putinţă pentru a păstra aceste companii româneşti în România, pentru că ele înseamnă locuri de muncă, dezvoltare, salarii. Înseamnă, de fapt, competitivitatea economiei româneşti şi ea depinde într-adevăr şi de preţul energiei electrice şi gazelor.

(…) Ne gândim la un set de măsuri pentru aceste companii. Sigur că statul român are şi în prezent scheme de ajutor de stat de 150 de milioane de euro pe an pentru marii consumatori de energie.

Nu cred că IPEC este printre beneficiari, dar sunt beneficiari din judeţul Alba în funcţie de codurile CAEN, aşa cum s-a definit această schemă. Acolo unde nu se aplică, va trebui să găsim alte măsuri, a adăugat ministrul Energiei.

Rămâne de văzut care va fi impactul generalizat, atât la nivelul consumatorului final, precum și în ceea ce privesc companiile, precum și care vor fi reglementările finale privind consumatorii vulnerabili.