Dacă te pregătești să faci o schimbare în casă, însă nu știi care este alegerea potrivită pentru tine, informațiile din rândurile de mai jos te-ar putea ajuta. Află care sunt, de fapt, diferențele dintre pompele de căldură și centralele termice. Ce trebuie să știi înainte să cumperi pentru casa ta.
În ultima perioadă, s-a tot vorbit despre ele, despre beneficiile fiecărui sistem, însă puțini români știu ce sunt, de fapt, și cum funcționează.
Centralele termice nu mai sunt un mister pentru români. Funcționează pe bază de combustibil – gaz natural, lemne, peleți – pentru a încălzi locuința.
Pompa de căldură folosește electricitate pentru a transfera căldură dintr-un spațiu în altul, putând fi folosită atât iarna, cât și vara. Este considerată mai eficientă decât o centrală termică, în condițiile în care nu generează de fapt căldură, ci pur și simplu o relocă.
„Pompa de căldură funcționează în directă legătură cu temperatura de afară. Astfel, în cazul unei pompe de căldură aer-apă atunci când e mai rece afară, pompa extrage căldura din exterior și o transferă în interior, iar atunci când e mai cald afară, pompa extrage căldura din interior și o transferă în exterior.
De fapt, ele nu produc căldură – chiar dacă așa se numesc – ele “mută” căldura din exterior în interior și invers”, se precizează pe site-ul eon.ro.
Dar care sunt diferențele intre pompele de căldură și centralele termice?
În primul rând, costul. În ceea ce privește montarea, prețurile variază. În locuințele cu acces direct la gaze naturale, lemne sau curent, o centrală termică este mai accesibilă. Pompele de căldură sunt recomandate în casele fără acces la gaze naturale.
Dacă ne referim la întreținerea acestor sisteme, pe termen lung, costurile sunt mai mari în cazul pompelor de căldură.
Te-ar putea interesa și: Cea mai nouă ofertă de la Enel. Cât costă să îţi montezi centrală termică de apartament în rate
Marea diferență este reprezentată de consumul de energie, care este mult mai mic la pompele de căldură, care doar transferă căldura, nu trebuie să o și genereze, ca în cazul centralei.
Dacă este întreținută corespunzător, o centrală termică poate avea o durată de viață de 20, chiar peste. Pompa de căldură, în schimb, are o durată de viață estimată la în jur de 15 ani.
Te-ar putea interesa și: Cum vei plăti 70 de lei mai puțin la facturile de gaze. Ce trebuie să faci la centrală