Se mai schimbă banii in România!? Țara noastră face toate eforturile, dar există impedimente

Se mai schimbă banii in România!? Țara noastră face toate eforturile, dar există impedimente
Când se vor mai schimba banii din România?

România încearcă de o bună vreme să facă schimbarea mult așteptată, dar se pare că se împleticește în propriile greșeli care ne duc mai departe de rândul lumii. Ce indică Raportul de corvergență publicat de Comisia Europeană?

Se mai schimbă banii în România?

Românii aud deja de o bună perioadă că schimbarea urmează să vină și că vor trebui ca în curând să dea leii pe euro și să se obișnuiască rapid cu noua monedă. Din păcate, țara noastră nu mai îndeplinește niciunul din criteriile necesare aderării la Zona Euro, arată Raportul de convergență publicat de Comisia Europeană. Criteriile în cauză asigură faptul că statul aferent este pregătit să adopte noua monedă și că aderarea la zona euro nu va cauza riscuri economice pentru statul respectiv sau pentru zona euro în ansamblu.

Criteriile se regăsesc în documentul specificat în dreptul articolului 140 alineatul (1): din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene și se referă la : prețuri stabile (inflația nu poate fi mai mare de 1,5 puncte procentuale peste rata celor 3 state cu cele mai bune rezultate), finanțe publice solide și sustenabile (deficitul bugetar nu poate fi mai mare decât 3 % din PIB, iar datoria publică nu poate fi mai mare decât 60 % din PIB), un curs de schimb stabil și rata dobânzilor pe termen lung să nu fie cu peste 2 puncte procentuale peste rata celor 3 state cu cele mai bune rezultate în materie de stabilitate a prețurilor.

România nu mai îndeplinește condițiile pentru aderarea la Zona Euro. Leul rămâne la el acasă
România nu mai îndeplinește condițiile pentru aderarea la Zona Euro. Leul rămâne la el acasă

„O etapă preliminară importantă din acest parcurs este aderarea la MCS II”

„Raportul de convergență de astăzi arată progrese încurajatoare înregistrate de unele țări, deși rămân încă mai multe etape de parcurs înainte ca aceste state să poată adera la zona euro. Ca întotdeauna, Comisia este gata să sprijine aceste state membre. O etapă preliminară importantă din acest parcurs este aderarea la MCS II, ceea ce Croația și Bulgaria se pregătesc în prezent să facă. Salutăm eforturile ambelor țări în această direcție.”
Valdis Dombrovskis, vicepreședinte executiv pentru o economie în serviciul cetățenilor

„În ultimele luni, ne-am concentrat pe combaterea discrepanțelor economice din interiorul zonei euro și, la nivel mai general, de pe piața unică – un efect al caracterului inegal al recesiunii provocate de coronavirus. Analizăm astăzi gradul de convergență a șapte state membre în direcția dobândirii statutului de membru al zonei euro. Este în mod inevitabil un proces riguros, deoarece o zonă euro extinsă trebuie să fie și o zonă euro mai puternică. Este în continuare important ca țările respective să depună eforturi și pentru a asigura o convergență reală în direcția unor niveluri mai ridicate de productivitate și prosperitate – nu în ultimul rând prin reformele și investițiile orientate către viitor pe care dorim să le sprijinim prin instrumentul Next Generation EU.”
Pablo Gentiloni, comisar pentru economie

Raportul poate fi consultat AICI.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI