Se întâmplă în România. Primul magazin în care se acceptă plata cu Bitcoin

Se întâmplă în România. Primul magazin în care se acceptă plata cu Bitcoin
Primul magazin în care se acceptă plata cu Bitcoin

Un magazin din municipiul Iași acceptă ca și plată criptomonede. De asemenea, este singurul de acest fel din zona Moldovei. Deocamdată, clienții pot plăti cumpărăturile folosind eGold și Bitcoin, valabil la cumpărăturile online. În scurt timp, vor putea face plata în magazin și  la POS.

Plata în criptomonede

Magazinul din Iași ce a adoptat această metodă de plată este unul dintre cei mai mari retaileri de mobilă de lux din Moldova. Până acum au mai fost efectuate și alte plăți folosind criptomonede, ca și case sau cafea, în diverse județe din țară. Acum, chiar și cumpărăturile online pot fi făcute cu Bitcoin. Însă cum funcționează mai exact?

Ei bine, clientul alege cu ce monedă vrea să plătească, apoi aceasta intră în procesatorul de plăți. Apoi, acesta trimite în conturile firmei echivalentul în lei. Potrivit lui Ștefan Grigoriu, directorul tehnic al firmei RomConfort, clienții pot plăti doar online folosind criptomonede. În curând plata va putea fi făcută la fel și în magazin, la POS.

„Avem două metode de plată. Una este Bitcoin, cea mai cunoscută și cea mai utilizată, iar a doua este eGold, moneda românească, una dintre cele mai puternice monede din lume. Puțină lume știe că România are o astfel de monedă. A fost mai mult o curiozitate și o dorință de-a noastră de a merge în zona respectivă, pentru că ne gândim să venim cu tehnologie cât mai nouă. În momentul acesta, tehnologia descentralizată este cea mai nouă tehnologie existentă pe piața financiară”, susține Ștefan Grigoriu, director tehnic în cadrul firmei RomConfort.

Criptomonedele vor fi utilizate de tot mai multe persoane

Moneda virtuală Bitcoin a depășit pentru prima dată valoarea de 30.000 de dolari, la începutul acestui an, pentru o unitate. La începutul anului 2020, o unitate Bitcoin avea o valoare de aproximativ 8.000 de dolari. În momentul in care a apărut și pandemia, a scăzut cu 4.000 de dolari.

Bitcoin este cea mai importantă și apreciată monedă digitală, având o cotă de piață de aproape 70%. Moneda EGLD a fost lansată de către sibienii de la compania Elrond Network. La începutului acestui an se achiziționa la o valoare de 59 de dolari.

Criptomonedele vor fi utilizate de tot mai multe persoane. Este susținută și de Tesla, iar românii sunt în topul țărilor a căror populație deține criptomonede. Noi avem un procent de 12 la sută din numărul total al persoanelor cu studii superioare care dețin criptomonede. A fost o necesitate, pe perioada pandemiei, întreaga operațiune de digitalizare, pentru că a scăzut mult numărul de vizitatori în showroom și astfel am exploatat zona de online atât pe marketing, cât și pe dezvoltare. Plata prin criptomonede se face doar pe site, momentan. Urmează să fie implementată și în showroom, a declarat Ștefan Grigoriu.