Oamenii vin în pelerinaj într-un loc mai puțin cunoscut, poate pentru unii chiar ciudat. O stânca din pădurea Hațegului a ajuns obiectiv de venerația, chiar și al ritualurilor. Stânca poartă numele de „Tronul străbunilor” și atrage din ce în ce mai mulți oameni pe zi ce trece.
Turiști din toate colțurile țării vin la acest loc de pelerinaj. Este vorba despre o stâncă ce se află într-o pădurea foarte apropiată de orașul Hațeg. Stânca a devenit obiect de venerație pentru mai multe persoane. Ea este vizitată tot mai des de oameni din toată țara. De cele mai multe ori, oamenii spun că sunt în căutare de energii benefice. Locul undei oamenii vin pentru pelerinaj a fost denumită în mai multe feluri. „Tronul străbunilor”, „Piatra sacrificiului”, Scaunul lui Dumnezeu” și „Piatra jidovilor” sunt doar câteva din denumirile date de persoanele ce vin să o vadă. Unii credincioși cred că această stâncă este un monument finisat de oamenii ce au trăit în preistorie, apoi folosit ca și un loc religios.
„Noi nu suntem arheologi, noi suntem geofizicieni, doctori în fizică. Cine vrea să meargă la Tronul Străbunilor va avea parte de o energie foarte puternică, vindecătoare. Veţi găsi acolo spiritualitate, creştinism şi ştiinţă”, îl descria Romeo Mânzală
Stânca a devenit o destinație aparte după ce mai multe legende au început să circule. Turiștii care au ajuns în ultimul timp la „Scaunul lui Dumnezeu” au găsit scrijelit pe aceasta simboluri ezoterice și florale. Pe piatră au fost așezate mai multe candele. În jurul acesteia, amatorii de rituale, au aruncat cu porumb, orez și grâu. Profesorul Ioan Romeo Mânzală denumește această stâncă un monument geologic al naturii. L-a cercetat de mult timp, atât de mult încât i-a dedicat și o carte numită „Tronul străbunilor”. Pentru alți români, „tronul” a rămas doar o piatră oarecare, modelată de natură de-a lungul miilor de ani, căruia localnicii i-au dat conotații exagerate.
„Dorinţa mea este ca zona unde se află Tronul Străbunilor să fie ca o grădină a Maicii Domnului, un loc de pelerinaj pentru cât mai multă lume care să le reseteze gândirea. Cei mai mulţi dintre noi sunt în prezent într-o derută totală. Este bine să căutăm cu înţelepciune să găsim nişte locuri unde să ne regăsim liniştea sufletească, iar Tronul Străbunilor este unul dintre acestea”, afirma profesorul Mânzală
Același autor susține că locul se află pe dealul unde Constantin Zagoriț scria că a aflat perimetrul Sarmisegetuzei, capitala dacilor. În realitate, susținerile pasionatului de arheologie, nu sunt susține de dovezi arheologice concrete.