Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a anunțat în urmă cu puțin timp noile modificări care vor avea loc în cadrul Registrului Naţional de Vaccinare. Potrivit acestuia, mulți români vor putea, începând cu data de 14 februarie, să se vaccineze anti-Covid-19, chiar dacă până acum, acest lucru era imposibil. Pentru ca acest lucru să fie realizabil, medicul a anunțat că a fost nevoie de anumite optimizări la Registrul Electronic Naţional de Vaccinare.
Valeriu Gheorghiță a anunțat săptămâna trecută, că începând cu 14 februarie, persoanele fără un act de identitate sau/și fără adăpost vor putea beneficia de vaccinare anti-Covid-19. Acest lucru va fi posibil începând de astăzi, datorită optimizărilor efectuate la nivelul Registrului Electronic Naţional de Vaccinare, care va permite înregistrarea persoanelor care nu prezintă un act de identitate sau dovadă a unui domiciliu.
Din cauza acestor probleme legate de identificarea cetățenilor în sistem, persoanele vulnerabile nu aveau posibilitatea să se vaccineze anti-Covid-19. De asemenea, această categorie de români este mai expusă la infectare, având în vedere că mulți dintre ei nu au nici măcar un adăpost deasupra capului.
“Un alt element important este legat de optimizarea Registrului Electronic Naţional de Vaccinare tocmai pentru a permite să înregistrăm persoanele fără acte de identitate pentru că aveam o problemă la persoanele fără adăpost, unde în mod obişnuit Direcţiile de Asistenţă Socială din cadrul primăriilor se ocupă de eliberarea şi de actele de identitate, de a sprijini aceste persoane pentru eliberarea actelor de identitate însă mulţi dintre ei migrează dintr-o regiune în alta sau dintr-un judeţ în altul.
Și din acest punct de vedere era o problemă şi atunci pentru a facilita procesul de vaccinare, începând de luni, 14 februarie, s-a optimizat Registrul Electronic Naţional de Vaccinare şi pot să fie înregistrate şi aceste persoane tocmai pentru a exista o evidenţă clară a acestor persoane. Practic, se va selecta o categorie de persoane fără adăpost, fără documente de identitate şi vor fi introduse”, a precizat Valeriu Gheorghiţă.
În cadrul unei conferințe de presă, Valeriu Gheorghiță a fost întrebat ce se va întâmpla cu aproape un milion de doze de ser anti-Covid-19 produs de AstaZeneca, în condițiile în care acestea au expirat. Potrivit medicului, aceste doze se vor distruge în România, deci nu vor fi trimise înapoi distribuitorilor, așa cum ar fi existat speculații.
„În momentul de faţă avem 917.800 de doze de vaccin AstraZeneca. Ele sunt în momentul de faţă, cea mai mare parte lor la nivelul centrelor regionale de depozitare, o altă parte se regăsesc în Direcţiile de Sănătate Publică.
Se finalizează în perioada următoare din discuţiile pe care le-am avut cu colegii de la Ministerul Sănătăţii procedura de distrugere a acestor doze pentru că ele trebuie scoase din stoc şi date pentru distrugere, deci nu vor fi returnate către distribuitori în mod evident, vor fi distruse în ţară însă pentru acest lucru există la acest moment o procedură care se finalizează şi cred dacă nu mă înşel că va fi în baza unui act normativ cred că la nivel de hotărâre de Guvern”, a transmis coordonatorul campaniei de vaccinare.
Valeriu Gheorghiă a menționat faptul că, România a primit un total de 4.478.000 de doze, dintre care, 852.356 au fost administrate, iar alte 3.330.000 au fost donate sau repuse în vânzare, printre acestea regăsindu-se și cele recent expirate.