Inflația a atins cote inimaginabile, iar românii sunt asaltați de toate scumpirile, lucru deloc încurajator pentru anul ce urmează. Din păcate, veștile sunt și mai puțin bune pentru românii care stau cu chirie, astfel că noile scumpiri îi vor face să-și limiteze și mai mult orice cheltuială. Iată ce schimbări vor genera mari bătăi de cap pentru persoanele care nu au o locuință proprie.
Chiriile au crescut enorm în acest an, la fel ca și ratele la bancă, însă nefericiții câștigători ai noului val de scumpiri par a fi în continuare cei care locuiesc într-o locuință cu chirie. Motivul este pe cât de simplu, pe atât de îngrijorător și deranjant. Din păcate, începând cu prima zi din noul an, toți proprietarii de locuințe din România care doresc să ofere spre închiriere o locuință vor fi obligați să încheie contracte de închiriere cu chiriașii lor, pe care vor trebui să le înregistreze la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), acest lucru nefiind facultativ.
Decizia vine după anunțul Fiscului care a anunțat un număr mic îngrijorător al contractelor de închiriere înregistrate. Astfel că, în acest an procentul a scăzut cu 25% față de anul anterior în această perioadă, pe semne că proprietarii și-au asumat mai multe riscuri pentru a rămâne cu mai mulți bani în buzunar.
În urma unui studiu realizat de o agenție imobiliară s-a constat că aproximativ 34% dintre chiriași nu au contract înregistrat la ANAF, în timp ce 31% dintre aceștia nu dețin informații referitoare la declararea contractului de închiriere la Fisc de către proprietari.
Pentru că de la 1 ianuarie 2023, acest lucru devine o obligație, cel mai probabil, proprietarii vor mări chiriile, tocmai pentru a nu resimți direcționarea de 10% la impozit. Aceste creșteri vor reprezenta un risc și pentru chiriași, care ar putea să nu-și mai permită suma solicitată, dar și pentru proprietari, care ar putea rămâne cu locuințele goale.
Potrivit legii, proprietarii care nu vor plăti de la începutul anului viitor impozit, riscă dosar penal. Acest lucru se va resimți mai ales pentru chiriașii, care indirect vot fi nevoiți să suporte în contul chiriei și plata obligatorie către stat care îi revine , de fapt, proprietarului. Valul de scumpiri din 2023 vine după ce și în acest an, valoriile chiriilor au crescut între 13 şi 28%, în timp ce în ultimele două luni, odată cu reînceperea facultăților, prețurile chiriilor au crescut cu 10%-15%.
„Preţurile, de cel puţin o lună de zile, au luat-o razna. S-au dus în sus 10% – 15%. Ce înainte puteai să închiriezi cu 350 de euro într-o garsonieră într-un bloc nou, aproape de metrou, într-o zonă cu facultăţi – astăzi este în jur de 400 de euro aceeaşi garsonieră”, a explicat un agent imobiliar.