Se închid două trasee turistice importante din masivul Ceahlău, din cauza viiturilor produse zilele trecute

Se închid două trasee turistice importante din masivul Ceahlău, din cauza viiturilor produse zilele trecute
Se închid două trasee turistice importante din masivul Ceahlău

Echipele Salvamont au finalizat evaluarea distrugerilor cauzate de torenți pe traseele turistice din Parcul Național Ceahlău, după viiturile produse zilele trecute. Salvamont Neamț a anunțat închiderea a două trasee turistice din masivul Ceahlău.

Trasee închise din cauza viiturilor

Potrivit autorităților, până la remedierea situației, traseele Durău – Piciorul Bucur – Rupturi – Cascada Duruitoare (marcaj  cruce albastră – traseu impracticabil) și sectorul Cascada Duruitoarea – Polița cu Ariniș -Piciorul Șchiop – Cabana Dochia (marcaj cruce roșie).

„Celelalte trasee din masiv rămân deschise fiind practicabile. Totodată vă aducem la cunoştinţă că, din cauza faptului că drumurile forestiere pe care făceam intervenţia de evacuare a victimelor accidentelor montane sunt la acesta oră complet impracticabile, timpii de răspuns în cazul intervenţiilor va fi de aproximativ trei ori mai mare în cazul în care vremea nefavorabilă nu va face posibilă intervenţia aero”, au subliniat cei de la Salvamont Neamţ.

O furtună a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute în zona masivului Ceahlău, cu precipitații abundente într-un timp foarte scurt. În urma acesteia, drumul axial între Durău și Izvorului Muntelui, dar și stațiunea Durău, au fost inundate.

Trasee turistice din Vrancea, închise din cauza inundațiilor

Viiturile din ultimele zile din județul Vrancea au produs pagube semnificative pe traseele turistice. Podețele din Cheile Țișiței au fost distruse, iar salvamontiștii au anunțat că traseul turistic este închis momentan. Turiștii sunt sfătuiți de către autorități să ocolească zona deoarece există riscul de a se accidenta.

„În urma precipitaţiilor abundente din ultima perioadă, toate podeţele de pe traseul turistic din Cheile Tişiţei au fost distruse. În aceste condiţii traseul a devenit impracticabil, motiv pentru care este declarat închis până la remedierea situaţiei. Vă rugăm să respectaţi aceste recomandări pentru a nu vă expune la accidente”, au anunţat cei de la Salvamont Vrancea.

Peștera Ialomiței, închisă din cauza inundațiilor

Din cauza drumurilor afectate de inundații, accesul către zona Platoul Padina se va face pe o variantă diferită, pe marginea Lacului Bolboci. Turiștii care se află acum în zona cu pricina sunt în siguranță. Există o rută alternativă pe care se pot întoarce spre casă.

„Drept urmare, drumul va fi închis până la refacerea porţiunii afectate. În acest sens, la Cabana Bolboci, dar şi la intrarea pe drumul dinspre Peştera spre Cheile Tătarului, vor fi montate indicatoare care vor anunţa acest lucru. În ceea ce priveşte turiştii aflaţi acum în munte, aceştia sunt în deplină siguranţă.  A fost găsită şi ruta pe care pot merge spre casă. Vă asigur că vom reface drumul în cel mai scurt timp, astfel încât zona montană să fie accesibilă pe toate rutele existente.  În acest sens, am convocat, pentru această după-amiază, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Dâmboviţa”,  a scris, pe pagina sa de Facebook, preşedintele CJ Dâmboviţa, Corneliu Ştefan.