Informația momentului. Se formează un stat paralel în Rusia? Un politolog a dezvăluit cele mai noi detalii despre acțiunile fondatorului grupului de mercenari Wagner. Organizația paramilitară rusă pare că vrea să se delimiteze de poziția de armată privată de facto a președintelui Vladimir Putin.
În ultimele săptămâni, situația politică de la Moscova nu pare deloc liniștită. Vladimir Putin a dispărut din spațiul public. De când trupele militare ruse s-au retras umilitor din regiunea Herson, președintele nu a mai susținut discursuri zilnice la televizor. Nici nu s-au mai publicat fotografii cu el pe site-urile instituțiilor de stat.
Între timp, elita de la Kremlin nu mai pare deloc încântată de război. Potrivit unui sondaj citat de The Guardian, 70% dintre apropiații lui Putin vor ca tensiunile militare să ia sfârșit. Mai mult, se pare că președintele i-ar fi cerut unei persoane să preia gestionarea conflictului ruso-ucrainean, însă aceasta ar fi refuzat cererea, a spus o sursă The Washington Post.
Mai mulți experți în regimuri autoritare au susținut că este foarte posibil ca în Rusia să se organizeze o lovitură de stat împotriva lui Vladimir Putin. Nu se știe cât de bine va sfârși acest plan, în circumstanțele în care liderul de la Kremlin s-a pregătit, fără îndoială, pentru un astfel de scenariu de zeci de ani de zile.
Cea mai nouă informație, în contextul războiului Rusiei în Ucraina, este faptul că fondatorul grupului militar Wagner, care luptă în țara vecină, ar intenționa să se desprindă de imaginea lui Vladimir Putin. Dezvăluirea a fost făcută de un politolog specializat în Rusia, profesor la Science Pro, Vera Ageeva.
Evgheni Prigojin a recunoscut, în luna septembrie 2022, că el este cel care a pus bazele grupului de mercenari ruși Wagner. Declarația a stârnit multe reacții controversate în spațiul public. Acum, însă, politologul Vera Ageeva spune că există unele surse care explică cum că „bucătarul” lui Vladimir Putin ar vrea să formeze un stat paralel în Rusia.
„În ultimele săptămâni, cu Prigojin au avut loc câteva schimbări remarcabile. Se spune că iese din umbră, dar mai presus de toate, că iese de sub controlul Kremlinului. Formează un fel de stat paralel. Are propriile sale reguli.
Faptul că și-a asumat public că este fondatorul Wagner este o informație nouă. Fiindcă, timp de ani de zile, a negat acest lucru. În Rusia, activitatea grupurilor militare private, în general, este interzisă. Declarația lui înseamnă că se opune în mod public legislației din Rusia”, a explicat politologul Vera Ageeva, într-o intervenție televizată la BFMTV.
Citește și: Cine și cum l-ar putea înlocui pe Putin. Lucrurile nu se anunţă mai bune pentru Rusia: „Va fi mai rău”
Formarea unui stat paralel în Rusia este un proces de durată, a mai spus politologul. Cert este că grupul Wagner înaintează cu pași repezi în planurile sale, dacă sunt reale. De exemplu, fondatorul acestuia a deschis deja o serie de birouri în Sankt Petersburg, unde au loc activități suspicioase, potrivit unor politicieni de la Moscova.