Se fac angajări la stat, sunt de zeci de mii de posturi disponibile. Domeniile în care poţi lucra

de: Ștefan R. Apostol
19 01. 2023

În ultimii 2 ani și jumătate, prin decizia autorităților, aproximativ 90.000 de locuri de muncă în sistemul bugetar erau înghețate, iar concursurile de ocupare a acestora anulate. Efectul a fost o scădere a personalului calificat, angajat în structurile bugetare ale statului, lucru care de la 1 ianuarie s-a schimbat. Guvernul a anunțat că se fac angajări la stat, sunt de zeci de mii de posturi disponibile, precizând și care sunt domeniile în care poţi lucra ca bugetar.

Anul 2022, anul revizuirilor bugetare și al proiectelor sociale

După preluarea guvernării, în noiembrie 2021, în plină criză epidemiologică, și pe fondul unor situații economice aproape dezastruoase, guvernul de coaliție condus de Nicolae Ciucă avea să treacă în anul următor la implementarea unor proiecte sociale restante. Restanțele aveau să se suprapună, din păcate, cu începerea conflictului din Ucraina și, inevitabil, cu criza generată de acest aspect, care avea să dea peste cap tot calculul bugetar al Uniunii Europene și, implicit, al statului român.

A venit momentul august 2022, când s-a luat decizia revizuirii bugetului central, revizuire care trebuia să includă reduceri de 10% din bugetul fiecărui minister, dar și măsurile de sprijin pentru a atenua inflația ridicată și creșterea prețurilor la energie. Deși se marja pe aceste revizuiri, deficitul bugetar nu a rămas în limitele convenite, conform promisiunilor făcute de ministrul Finanțelor, Adrian Câciu.

Locuri de muncă în sistemul bugetar înghețate

Explozia prețurilor și criza socială generată i-au determinat pe guvernați, încă din 2019, să înghețe posturile din structurile de stat bugetare, iar măsura a fost menținută și în 2022. Problemele s-au accentuat, odată cu creșterea masivă și fără control a prețurilor la gaze, energie, carburanți, un carambol ce avea să ducă la scăderea puterii de cumpărare a românilor, după majorările de prețuri la majoritatea produselor de larg consum.

Înainte de revizuirea bugetară Câciu preciza că guvernul discutase despre noi măsuri pentru a calma creșterea prețurilor la utilități, dar și întârzieri în investițiile publice și modul de creștere a investițiilor în mai multe sectoare, cum ar fi construcțiile.

Realitatea a fost că s-a pierdut controlul asupra creșterilor de prețuri, iar acele subvenții introduse la carburanți, de fapt, nu rezolvau, sau mai bine zis, nu țineau sub control creșterile ulterioare. Deși în 2022, România își propunea să reducă deficitul bugetar la 5,84% din produsul intern brut, de la 6,7% din PIB în 2021, procentele au fost mult mai mari, la fel și datoria exsternă.

Aproximativ 90.000 de locuri de muncă în sistemul bugetar erau înghețate. De la 1 ianuarie se fac angajări la stat

Așa cum spuneam, încă din vremea lui Florin Cîțu, aproximativ 90.000 de locuri de muncă bugetare erau înghețate. Lipsa de bani și acumularea de mari datorii au determinat guvernanții să renunțe la angajări. Anul 2021 a fost la fel de înghețat din acest punct de vedere, făcându-se angajări doar acolo unde era o nevoie urgentă (așa să fie oare?!).

Anul următor, 2022, cu o nouă guvernare, nu a adus mari modificări în acest segment al pieții muncii, dar calculele de final de an au determinat actualul guvern să ia decizia de a scoate la concurs cele aproximativ 90.000 de locuri de muncă.

Conform documentului guvernamental, sunt cel puțin 27.000 de locuri disponibile acum la nivelul Ministerului Educației, în grădinițe și liceee. Alte posturi scoase la concurs se regăsesc în cadrul structurilor Ministerului Afacerilor Interne, aici vorbind de aproximativ 15.000 de locuri vacante și scoase la concurs de la 1 ianuarie 2023.

La nivelul Capitalei, în cadrul administrațiilor locale, au fost scoase de asemenea posturi la concurs, de exemplu în Sectorul 6 fiind anunțate posturi în cadrul Biroului Juridic și la nivelul Biroului Ocupare Domeniu Public si Acorduri Comerciale – Compartiment Publicitate, toate posturile fiind pentru potențiali angajați cu studii superioare de specialitate.

Alte posturi bugetare sunt anunțate și în județul Prahova, parte din ele sub egida Ministerului Educației, precum și la nivelul administrațiilor locale din județ, de exemplu Primăria Brazi.

Conform documentului guvernamental, toate posturile dinsponibile sunt publicate pe site-ul instituției, și lista poate fi consultată aici.