15 oct. 2022 | 13:42

„Creșterea de pensii va fi mai mare decât prevede legea”. Anunțul important făcut de ministrul Finanțelor

Social
„Creșterea de pensii va fi mai mare decât prevede legea
Adrian Caciu, declaratii despre cresterea pensiilor

„Creșterea de pensii va fi mai mare decât prevede legea”, este anunțul important făcut de ministrul Finanțelor, care a pus păe jar toți pensionarii din România. Cu cât vor crește, de fapt, pensiile, vedeți în rândurile de mai jos ale articolului.

Adrian Câciu îi asigură pe pensionari că pensiile cresc. Cu cât, nu se știe încă

Adrian Câciu, ministrul Finanțelor, a spus astăzi că pensiile vor avea o creștere „mai mare decât prevede legea”. Astfel, acesta îi asigură pe pensionarii din România că pensiile vor crește cu siguranță. Cu cât vor crește încă nu se știe sigur.

„Creşterea pensiilor a fost anunțată și rămâne ultima, să zic așa, discuție de făcut în coaliție, când suntem cu tot bugetul. Nu trebuie să uităm că avem un cuantum suplimentar și la apărare. Nu trebuie să uităm că avem o serie de elemente de care trebuie ținut cont, în sensul în care creșterea economică, evident, se reduce pe anul viitor. Dar creșterea de pensii va fi și va fi mai mare decât prevede legea. Asta pot să spun. N-o să spun procentul”, a declarat Adrian Câciu, potrivit Antena3.

Adrian Câciu spune că nu intervin schimbări referitoare la taxe

De asemenea, ministrul Finanțelor îi asigură pe români că nu vor interveni măsuri noi.

„Avem și analiza făcută de Comisia Europeană. Tot ce s-a stabilit, dacă vreți în ajustarea fiscală. Până la urmă, reforma fiscală a fost validată de Comisia Europeană, asta pot să vă anunţ. Nici nu au fost creșteri, a fost eliminarea unor excepții. Dacă vrem să fim sinceri până la capăt. Nu intervin măsuri noi”, mai spune Adrian Câciu.

Adrian Caciu, declaratii despre cresterea pensiilor

Adrian Câciu, ministrul finanțelor

Pensiile ar putea fi majorate cu 10%, dar în două etape

Pe de altă parte, unii dintre membri coaliției de Guvernare anunță că este posibil ca pensiile românilor să crească cu 10%, însă în două etape. O primă etapă ar fi 1 ianuarie 2023, atunci când pensiile vor crește cu 6%, iar cea de-a doua etapă, cu creștere de 4%, undeva prin luna aprilie.

„Minimum, minimum de la care pornim este legea. Rata inflației de anul trecut, așteptăm construcția bugetului. Este o abordare și asta, să aplici legea, și pe urmă, când închizi anul fiscal în februarie, cel târziu în martie, să vii cu diferența. Vom lua decizia cea mai sustenabila”, a anunțat Marcel Ciolacu.

Nicolae Ciucă, despre creșterea pensiilor

Și premierul Nicolae Ciucă a făcut declarații despre pensii și nici acesta nu a putut să avanseze un procent de creștere concret. S-a limitat să spună că o creștere mai mare de 11% nu este posibilă, pentru că nu ar permite bugetul.

„În ceea ce privește procentul am să continui să afirm că trebuie să se încadreze în posibilitățile bugetare, dar undeva nu mai mult de 11%, pentru că orice procent dincolo de 11% impactează pe deficitul la bugetul de pensii”, spunea premierul Nicolae Ciucă.

Acesta a mai spus că un procent concret de creștere al pensiiolor se va putea stabili după ce va fi aprobat proiectul de buget pe anul 2023.