Asociațiile de proprietari anunță modificări ale regulilor, precum și faotul că se dublează amenzile pentru românii care stau la bloc, și care fac anumite gerșeli. Conform noilor modificări, sancțiunile vor ajunge la 6.000 de lei. Citește mai departe și află despre ce greșeli este vorba.
La nivel parlamentar a fost depus un nou proiect legisaltiv prin care se dorește modificarea actualei legislații cu privire la tulburarea liniștii publice, amenzile acordate în acest caz, precum și legat de perioadele în care trebuie respectată liniștea publică.
Noul cadru legislativ mai are un argument, și anume că din 2020, quantumul amenzilor în aceste situații, nu au mai fost majorate. Pe de altă parte, argumentele aduse de inițiatorii noului proiect spun că ”Tulburarea liniștii publice a devenit una dintre problemele care afectează viața oamenilor din ce în ce mai des.”, astfel că era necesară o actualizare a legislației existente.
„Zgomotul și comportamentul deranjant sunt din ce în ce mai frecvente în locurile publice și în vecinătăți. Oamenii sunt deranjați constant de petreceri zgomotoase, muzică puternică, sunete cauzate de lucrări sau alte activități care tulbură liniștea.
Din păcate, amenzile pentru tulburarea liniștii publice sunt prea mici pentru a descuraja astfel de comportamente”, se mai arată în argumentele depuse sprijinul noului proiect legislativ.
În cazul în care proiectul va trece de comisiile de specilitate din Parlament, și va fi votat în unanimitate, prin intermediul noilor reglementări se dublează amenzile pentru românii care stau la bloc, iar în cadrul noului document sun prevăzute, după cum urmează:
de la 4.000 lei la 6.000 lei: pentru organizarea de petreceri cu caracter privat și utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spațiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinația de locuințe sau cu caracter social.
de la 1.000 lei la 2.000 lei: pentru tulburarea liniștii locatarilor între orele 22,00-8,00 și 13,00-14,00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora
În afară de aceste amenzi majorate, înm cazul înc are resepctivul locatar recidivează, noul proiect prevede și în acest caz noi amenzi, cuprinse între 1.000 și 3.000 de lei, sau chiar 100 de ore de muncă în folosul comunității, pentru acte sau gesturi obscene săvârșite în public, precum și pentru folosirea de expresii jignitoare, amenințări cu acte de violență, toate de natură să tulbure ordinea și liniștea publică. Alte amenzi, conform proiectului de lege, sunt după cum urmează:
de la 4.000 lei la 6.000 lei sau prestarea a 70-120 de ore de activități în folosul comunității: tulburarea liniștii locatarilor între orele 22,00-8,00 și 13,00-14,00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora;
de la 6.000 lei la 12.000 lei sau prestarea a 100-150 de ore de activități în folosul comunității: organizarea de petreceri cu caracter privat și utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spațiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinația de locuințe sau cu caracter social.
Deocamdată proiectul se află în dezbateri în comisiile de specialitate, urmând a fi supus votului în Parlament, promulgarea sa de către președinte și publicarea în Monitorul Oficial.