Se decide soarta elevilor. Ce pregătește chiar acum Klaus Iohannis pentru români. Ce se întâmplă când este aplicat scenariul roșu

Se decide soarta elevilor. Ce pregătește chiar acum Klaus Iohannis pentru români

Președintele Klaus Iohannis are programată o conferință de presă cu jurnaliștii acreditați de la Cotroceni, începând cu ora 18:00, după ce, tot astăzi, șeful statului a avut o întrevedere cu premierul Ludovic Orban, cu miniștii și cu șeful DSU, Raed Arafat, privind deschiderea anului școlar 2020-2021. Se decide soarta elevilor!

Se redeschid școlile? Anunțul președintelui

Update: Cele mai importante declarații:

”Foarte important pentru elevi, pe 14 setembrie începe noul an școlar preuniversitar. Cei mai mulți dintre elevi vor merge efectiv, fizic, la școală. Pentru a ține cont de impactul pandemiei, în fiecare școală au fost elaborate 3 scenarii, în funcie de numărul de bolnavi din localitatea respectivă. 

Aceste 3 scenarii sunt următoarele:

  • verde, înseamnă că în localitatea aceea este mai puțin de o persoană detectată cu covid la mia de locuitori
  • galben-între 1 și 3 persoane detectate zilnic, în ultimele 14 zile, la mia de locuitori. Unele activități se țin la școală, altele în online. Clasa zero, elevii din învățământul primar, cei de clasa a 8-a și a 12-a vor merge la școală, iar ceilalți vor învăța de acasă, online
  • roșu- 3 mai mult de 3 bolnavi noi în localitatea respectivă, la mia de locuitori. Atunci se închide tot școala, activitățile urmând să se desfășoare online

Aceste scenarii descriu ce se întâmplă în școală. Foarte important: felul în care va funcționa fiecare școală va fi decis local. Decizia se descentralizează la nivel de județ. În funcția de situația locală se va decide dacă școala va funcționa după scenariile respective. Pentru vremuri de pandemie este nevoie de norme sanitare speciale, la care lucrează ministerul Sănătății.

Dacă va exista un număr foarte mare de îmbolnăviri, începerea școlii va fi amânată”. 

Președintele Klaus Iohannis a vorbit și despre crima din lumea interlopă. Emi Pian a fost ucis cu sânge rece.

”Este un fenomen pe care îl observăm cu îngrijorare. Este o preocupare intensă și la Interne și la Parchete și în Justiție. Nu se poate repara în câteva zile ce s-a întâmplat în ultimii 30 de ani. În cei 3 ani de guvernare PSD, s-a încercat distrugerea legilor justiției, când se încerca protejarea penalilor. Asta se vede acum pe străzi. Majoritatea PSD-istă se opune în continuare la îmbunătățirea legilor justiției”.

Klaus Iohannis i-a convocat, astăzi, pe miniștrii din Cabinetul Ludovic Orban și pe reprezentantul lor, dar și pe reputatul medic, Raed Arafat, pentru a discuta dacă și în ce condiții vor fi deschise școlile. În urmă cu doar câteva zile, șeful statului anunța că, după părerea sa, ar fi complicat ca în România cursurile să se desfășoare doar în mediul online, astfel că totul se îndreaptă spre „un scenariu mixt“.

„Ar fi foarte complicat să avem numai școală online. Și atunci ne îndreptăm spre un scenariu mixt, unde probabil, și în funcție de condițiile locale, vom avea mai mult școală normală, deci cu elevii la școală, sau mai mult online, sau în sistem mixt. Cum vor decurge aceste lucruri va fi stabilit cu exactitate într-o săptămână sau două“, a declarat președintele.

În Cabinetul Orban tronează incertitudinea

Întrebat la rândul său dacă vor fi redeschise școlile peste o lună, ministrul Sănătății a recunoscut că nu știe.

„Nu facem supoziții într-un context în care suntem la o lună și jumătate față de începutul școlii. În a doua jumătate a lunii august vă vom spune exact cum se va deschide școala“, a spus Nelu Tătaru.

Anterior, prim-ministrul Ludovic Orban a declarat că porțile școlilor se vor deschide, sau nu, în funcție de condițiile impuse de evoluția pandemiei.

„Suntem într-o analiză foarte serioasă, nu pot crea o previziune azi, care să fie modificată în funcție de evoluția epidemiei. Când se vor finaliza analiza și toate scenariile le vom prezenta public. Suntem în 3 august“, a afirmat Orban.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI