Ludovic Orban cere pedespirea vinovaților de la protestele din 10 august 2018: „Cetățenii au dreptul de a ști din ordinul cui au fost gazați și bătuți”

Ludovic Orban cere pedespirea vinovaților de la protestele din 10 august 2018: „Cetățenii au dreptul de a ști din ordinul cui au fost gazați și bătuți”
Ludovic Orban cere pedespirea vinovaților de la protestele din 10 august 2018: "Cetățenii au dreptul de a ști din ordinul cui au fost gazați și bătuți”

Veste bună pentru toți românii, dar în special pentru cei abuzați în ziua de 10 august 2018. Ludovic Orban a salutat decizia DIICOT de a redeschide Dosarul 10 august, după ce fusese clasat pe 15 iulie.

“Românii încă nu au aflat adevărul”

Premierul încurajează reluarea cercetării împotriva foștilor șefi ai Jandarmeriei, asemânând dosarul de la 10 august cu cele ale Mineriadei și Revoluției. Acesta afirmă că cetățenii trebuie să afle adevărul despre cei care au ordonat ca cei prezenți la proteste să fie umiliți și agresați.

Ziua de 10 august 2018 va rămâne o zi întipărită în memoria națională ca fiind o zi tristă, dar și o zi în care românii veniți din toată lumea au luptat pentru combaterea corupției din România.  În seara de 10 august, jandarmii au intervenit în forță cu tunul cu apă și cu grenade lacrimogene, în ciuda faptului că protestul a fost unul pașnic.

Este inadmisibil că la aproape doi ani de la evenimentele violente din Piața Victoriei, românii încă nu au aflat adevărul despre responsabilii care au coordonat și dispus acțiunea de reprimare a unei manifestații care începuse pașnic. Cetățenii și justiția din România nu mai au nevoie de un alt dosar cu aceeași soartă ca cele ale Mineriadelor și Revoluției.

Procurorilor și judecătorilor le revine obligația morală și legală de a afla și prezenta adevărul. Miilor de oameni care au avut de suferit în urma acelor incidente trebuie să li se facă dreptate și cetățenii au dreptul de a ști cu exactitate din ordinul cui au fost gazați și bătuți în 10 august 2018”, a declarat Ludovic Orban, potrivit unui comunicat al Guvernului.

Ce alte precizări mai sunt menționate în comunicatul transmis de Guvern

În comunicatul transmis se precizează, de asemenea, faptul că desecretizarea raportului privind evenimentele violente din 10 august 2018 a fost una dintre prioritățile Guvernului Orban încă de la învestire.

Guvernul a menționat că au fost luate măsurile necesare și pentru desecretizarea convorbirilor purtate de jandarmi prin intermediul stațiilor de emisie-recepție în cele două zile: 10 şi 11 august.

Toate aceste reușite au fost posibile cu ajutorul Ministerului Afacerilor de Interne, în pofida faptului că raportul a fost menținut clasificat de reprezentanții guvernului anterior, deși anchetatorii au solicitat în repetate rânduri declasificarea datelor.

În final, premierul a transmis că vinovații pentru violențele crunte împotriva protestatarilor pașnici nu trebuie să rămână nepedepsiți și consideră decizia de ieri, de reluare a anchetei, o victorie a Ministerul Afacerilor Interne.