Se dau bani pentru români. Cine beneficiază: legea a fost adoptată

Se dau bani pentru români. Cine beneficiază: legea a fost adoptată
Se dau bani pentru români. Cine beneficiază: legea a fost adoptată

Ca și o măsură de încurajare pentru producătorii agricoli din România, Parlamentul a dat undă verde unui proiect cu prime de comercializare care pot ajunge anual până la 10.000/20.000 de euro, printro schemă care se va derula în intervalul 2021-2023, anunță avocatnet.ro.

Se dau bani pentru români

Astfel, primele urmează a fi date celor care îndeplinesc patru mari condiții prevăzute de lege, printre care comercializarea pe piață a produselor agricole primare, fie pentru consum, fie pentru unități de procesare. Beneficiarii sunt persoane fizice și firme și întreprinderi individuale ori familiale.

Astfel, proiectul de lege pentru stimularea producătorilor agricoli ce comercializează produsele agricole primare, care a fost înregistrat acum mai bine de un an în parlament, a obținut zilele trecute votul deciziv la Camera Deputaților, iar acum merge la promulgare. Schema de stimulare financiară o să intre în vigoare pe data de 1 ianuarie 2021 și o să se aplice până la data de 31 decembrie 2023. De asemenea, mai sunt norme de aplicare pentru această lege, odată ce ea apare în Monitorul Oficial.

„Prezenta lege instituie acordarea unei prime la comercializarea produselor agricole primare, produselor pescărești și de acvacultură, de către producătorii agricoli, acvacultori sau pescari comerciali”, susține proiectul, prima urmând a fi acordată persoanelor fizice și juridice, PFA/II/IF din România, ce îndeplinesc următoarele condiții (cumulativ):

  • au în proprietate sau în arendă suprafețe de teren agricol, luciu de apă sau construcții destinate producției agricole pe teritoriul României;
  • au atestat de producător sau documente de înregistrare ori licență de acvacultură ori licență de pescuit comercial, după caz, emise de autoritățile române;
  • comercializează pe piață aceste produse agricole primare, produse pescărești și de acvacultură, din producția proprie;

Mai mult, valoarea primei de comercializare o să fie calculată astfel:

  • contravaloarea în lei a 200 euro/ tonă/ 10.000 ouă pentru produsele agricole primare, produsele pescărești și de acvacultură, care sunt comercializate către unități de procesare; prima aceasta nu poate fi mai mare de 20.000 de euro anual/beneficiar;
  • contravaloarea în lei a 100 euro/ tonă/ 10.000 ouă pentru produsele agricole primare, produsele pescărești și de acvacultură, care sunt comercializate direct pentru consum; prima nu poate depăși 10.000 de euro anual/beneficiar.

„Chiar dacă femierii români au reușit să crească, de la un an la altul, producțiile, atât cantitativ, cât și calitativ, aceste produse agricole (autohtone – n.red.) nu au o prezență pe măsură și în piața oficială. În același timp, produse care provin din import beneficiază de susținerea logistică și financiară a statelor de origine pentru a penetra piața românească și a comercializa produse agricole, de multe ori prin proceduri specifice dumpingului comercial (…)

Prezenta propunere legislativă își dorește să stimuleze intrarea produselor agricole primare conforme din fermele agricole românești în circuitul comercial oficial (…)” mai susțin inițiatorii acestui proiect.

Atenție însă că proiectul de lege mai trebuie să fie și promulgat, urmând a intra în vigoare la 1 ianuarie 2021.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI