Se dau bani pentru români. Ce familii ar putea lua banii și în ce condiții

Se dau bani pentru români. Ce familii ar putea lua banii și în ce condiții
Se dau bani pentru români. Ce familii ar putea lua banii și în ce condiții

Dacă aveți mai mult de trei copii, ați putea beneficia de pe urma acestui fapt. Astfel, o inițiativă legislativă propune, pentru prima dată în România, recunoaștere socială și măsuri de sprijin pentru familiile numeroase.

Se dau bani pentru români

Această inițiativă, care este inspirata după modelul altor state europene precum Spania, Franța și Belgia, definește familiile numeroase. Ele trebuie să aibă cel puțin trei copii cu vârste de maximum 18 ani, ori dacă aceștia își continuă studiile, de cel mult 21 de ani.

”Criza economică provocată de pandemia de Covid-19 afectează cel mai puternic familiile vulnerabile, adică cele cu mulți copii și cele monoparentale, dat fiind că veniturile acestora se reduc considerabil, în timp ce cheltuielile legate de necesitățile de hrană, educație și sănătate cresc”, a spus inițiatorul, deputatul Matei Dobrovie, potrivit basilica.ro. Astfel, proiectul său are sprijinul Patriarhiei și urmărește să sprijine familiile numeroase și a cele monoparentale afectate economic de pandemie.”Instituirea unor măsuri de sprijin pentru familiile numeroase reprezintă nu doar un ajutor pe termen scurt, ci o investiție strategică, pe termen lung a statului român în redresarea demografică și în viitoarea generație de forță de muncă”, mai spune deputatul.

Ce prevede inițiativa

De asemenea, inițiativa prevede acordarea de carduri publice și private, prin care membrii familiilor numeroase să beneficiaze, de la administrația locală și partenerii privați, de următoarele:

  • burse, premii
  • reduceri de taxe în domeniul educației și sănătății
  • vouchere pentru acoperirea cheltuielilor pentru copiii nou-născuți sau oferirea de scutece, trusou, lapte praf, cărucior
  • alocarea de fonduri pentru achiziția de cărți și materiale didactice
  • reduceri la activități și servicii culturale, sportive și de agrement
  • abonamente gratuite pentru parcări publice și rezidențiale
  • tichete de reducere pentru achiziționarea mașinilor de familie cu mai mult de cinci locuri (family cars)
  • reduceri sau gratuități la medicamente și tratamente medicale, la produse farmaceutice și articole pentru copii; la proteze auditive, ortopedice, tratamente oftalmologice, stomatologice sau logopedie
  • reduceri la achiziționarea de locuințe pentru familiile numeroase sau la chiriile aferente locuințelor
  • programe speciale de creditare pentru familiile numeroase

De menționat este că, pentru a beneficia de aceste facilități, aceste familii trebuie să îndeplinească anumite condiții: cel puțin unul dintre părinți trebuie să aibă loc de muncă, cel puțin unul trebuie să aibă capacitate de exercițiu, dar și să se ocupe de îngrijirea copiilor, iar copiii trebuie să fie școlarizați, având restricții clare privind numărul de absențe.