Se dau bani pentru români! Categoria care va primi 25.000 de euro

Se dau bani pentru români! Categoria care va primi 25.000 de euro
Care sunt românii care vor primi 25.000 de euro

Printr-o linie de finanțare deschisă joi administratorilor de granturi, în anumite condiții, tinerii care nu lucrează și nu mai studiază (NEET), au posibilitatea de a obține fonduri europene în valoare 25.000 de euro pentru a-și deschide mici afaceri. Însă, abia din anul 2021 va începe și selecția tinerilor șomeri care vor să acceseze aceste fonduri.

Această categorie de români va primi câte 25.000 de euro

Această schemă de finanțare a fost acum opraționalizată. Este vorba despre despre linia de finanțare ”Viitorul pentru tineri NEET”, care este finanțată din Programul Operațional Capital Uman. Până la data de 26 februarie 2021 (ora 16.00), mai multe organizații și instituții pot depune acum proiecte în acest apel, în sistemul MySMIS. Anunțul a fost făcut joi de Ministerul Fondurilor Eurpene, care gestionează întregul proces.

Bugetul total, de 100 de milioane de euro, este împărțit în două apeluri distincte și acoperă toate cele opt regiuni de dezvoltare ale României, inclusiv București-Ilfov.

Cum vor fi alocați cei 100 de milioane de euro

Doar 40 de milioane de euro sunt alocați schemei de minimis, din cele 100 de milioane de euro (bani europeni și de la bugetul de stat), din care se vor împărți micro-granturi de câte 25.000 de euro tinerilor NEETs care vor fi aleși să devină patroni. Ceilalți 60 de milioane de euro vor fi cheltuiți pentru salariile echipelor care vor derula proiectele mari din partea administratorilor de grant, cursuri, practică și alte activități.

De precizat este faptul că, nu toți tinerii NEETs se vor putea califica la finanțare. Numai cei considerați ”ușor ocupabili” (plasați în categoria A), adică să aibă și o calificare profesională, pe lângă învățământul obligatoriu absolvit. Un tânăr NEET ușor ocupabil ar fi, de exemplu, cineva care a terminat facultatea, dar nu s-a angajat.

Tinerii șomeri trebuie să se încadreze în intervalul de vârstă de 16-29 de ani

De asemenea, acești tineri trebuie să se încadreze în intervalul de vârstă de 16-29 de ani. Mai mult, pentru a primi această finanțare de 25.000 de euro, un astfel de tânăr NEET din categoria A va trebui să își deschidă o firmă și să angajeze cel puțin o persoană, potrivit Startupcafe.ro.

Mai jos puteți descărca ghidurile solicitanților.

  • Descarcă de AICI Ghidul solicitantului, schema de minimis și alte documente utile, pentru apelul de proiecte destinat regiunilor din Centru, Nord Est, Nord Vest, Vest și București Ilfov.
  • Descarcă de AICI Ghidul solicitantului, schema de minimis și alte documente utile, pentru apelul de proiecte destinat regiunilor Sud-Vest Oltenia, Sud-Est și Sud Muntenia.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI