Se dau bani mulți pentru fermierii din România. Ce trebuie să schimbe în agricultură
Fermierii primesc mai mulți bani! Ce trebuie să schimbe aceștia în agricultură? Iată noua strategie Farm to Fork! A fost votată în Parlamentul European.
Nouă strategie pentru fermieri
Strategia Farm to Fork a fost votată de Parlamentul European. Raportul pe tema strategiei fermierilor care prevede în esență reducerea chimicalelor în agricultură și creșterea suprafețelor de terenuri cultivate ecologic a trecut în cursul zilei de marți de votul Parlamentului European.
Au fost în total 452 de voturi ‘pentru’, 170 ‘împotrivă’ și 76 de abțineri. Ulterior va urma propunerea Comisiei Europene care va trebui din nou armonizată cu poziția statelor membre și a Parlamentului.
Comisarul european pentru agricultură și sănătate a declarat la dezbaterile de luni că ”în următoarele luni sper să facem o propunere pentru reducerea pesticidelor chimice și înlocuirea lor cu cele biologice” și că ”evaluările de impact vor fi deschise până la sfârșitul acestei luni”.
Obiective importante propuse de Parlament în cadrul strategiei:
- Reducerea utilizării de pesticide cu 50% până în 2030, o țintă pe care Parlamentul o dorește obligatorie pentru toate cele 27 de state membre. România utilizează în prezent în medie 700 de grame de pesticide la hectar, adică foarte puțin în comparație cu Olanda, care folosește 7 kg de pesticide. Media UE ar fi undeva la 2, 4 kg pesticide la hectar.
- Reducerea utilizării de substanțe anti-microbiene cu 50% (antibiotice) tot până în 2030. Și aici România se plasează sub media europeană.
- Reducerea utilizării de îngrășăminte chimice cu 20% până în 2030. Și tot până atunci ar trebui să crească la 25% suprafața de terenuri agricole cu producție bio. Agricultura ecologică ocupă în prezent 3, 2% din terenurile agricole.
Impactul asupra României
Europarlamentarii din România atrag atenția la faptul că este nevoie de de studii de impact înainte ca Buxelles să impună statelor membre noi reguli în agricultură. Daniel Buda, europearlamentar liberal, a declarat în intervenția sa că ”solicită în mod expres studii de impact înainte de luarea oricăror decizii privind sectorul agricol”.
Acesta a mai spus că noua strategie reprezintă un concept care ”frământă sectorul agricol pe bună dreptate”, susținând că un fermier din țara noastră care a părăsit domeniul IT pentru agricultură în urmă cu zece ani i-ar fi spus că a decis să se oprească pentru că ”nu știe la ce să se aștepte de la cei de la Bruxelles care trăiesc în bula lor”.
Europarlamentarul PNL a subliniat că ”este necesar să transmitem un mesaj clar că suntem responsabili, că vor putea produce alimente de calitate la prețuri accesibile pentru consumator”.