Deși România a crescut din punct de vedere imobiliar, încă mai există, cel puțin o treime din case construite pe vremea comunismului, fiind într-o anume stare de degradare. Statul român încearcă, prin diferitele reglementări, să limiteze aceste situații, ba mai mult, este gata să ofere bani celor care vor să-și repare casele, prin „Programul Național de Consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat”, dar în anumite condiții reglementate prin lege.
După demararea marii industrializări a României de către regimul comunist, în mai toate zonele țării s-a construit masiv. Fie că vorbim de case individuale, care erau extrem de rar construite în mediul urban, fie că vorbim de ansambluri de locuințe, România a avut o perioadă extrem de lungă în care a construit. Unele ansambluri sunt din anii 60-70, alte din anii 80, dar majoritatea au început, în timp, să se degradeze.
Dacă ne referim la mediul rural, aici situația se complică. Conform datelor statistice, cel puțin o treime din casele românilor sunt într-un proces de degradare. Peste 35% din cele 8,5 milioane de locuințe din țară se află într-o stare de degradare și au nevoie de reparații urgente, potrivit unui studiu realizat de Ashna Mathema, specialist în dezvoltare urbană la Banca Mondială.
În acest sens, statul român a generat un proiect, denumit „Programul Național de Consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat”. Prin intermediul acestuia statul este dispus să le ofere bani românilor pentru a-și repara și consolida casele aflate într-un grad avansat de deteriorare și cu risc seismic ridicat.
„Programul Național de Consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat are ca obiectiv general proiectarea și execuția lucrărilor de intervenţii la clădirile existente care prezintă niveluri insuficiente de protecție la acțiuni seismice, degradări sau avarieri în urma unor acțiuni seismice în scopul creșterii nivelului de siguranță la acțiuni seismice, precum și asigurarea funcționalității acestora conform tuturor cerințelor fundamentale și creșterii eficienței energetice a acestora”, scrie, mai exact, în proiectul de lege, conform Impact.ro.
Programul are ca target, în primul rând ansmablurile multietajate de locuințe, dar și clădiri aflate în patrimoniul statului, sau chiar sedii ale unor instituții ale statului. În cadrul primei categorii, clădirile pot fi ale unor persoane fizice, sau chiar ale unor persoane juridice private, spune inițiatorul proiectului, Cseke Attila, ministrul dezvoltării.
„Finanțarea de către stat a clădirilor cu risc seismic din proprietatea unor persoane juridice private este motivată de interesul public de a proteja cetățenii aflați în clădire sau în fața acestuia în cazul unui eventual cutremur de magnitudine ridicată”.
Conform aceluiași ministru Csecke Attila, Programul Național de Consolidare a clădirilor cu risc seismic ridcat va beneficia de fonduri importante, de aproximativ 200.000.000 de euro. Banii vor fi acordați sub forma unui împrumut de stat, pe principiul primul venit, primul servit.
Indiferent de momentul în care se accede la finanțare prin Programul Național de Consolidare a clădirilor cu risc seismic, beneficiarul va trebui să îndeplinească anumite condții legale. În primul rând va exista o procedură de depunere a dosarelor eligibile pentru finanțare, iar actele necesare sunt, după cum urmează:
Dacă ne gândim că, numai la nivelul Bucureștiului sunt peste 2.500 de blocuri de locuințe instabile, incluse în categoriile de risc de la clasa I la clasa III, și care au nevoie de consolidare structurală, și dacă ne gândim și la ce există la nivel național, acest proiect ar putea ajuta românul de rând să-și repare și consolideze casa. Rămâne să vedem când va începe Programul Național de Consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat.