Părinții copiilor cu vârsta până în 2 ani inclusiv vor putea încasa lunar, din partea statului, suma de 718 de lei. Ce reprezintă banii și în ce circumstanțe sunt acordați, poți afla în rândurile de mai jos. Ce acte trebuie să depui la dosar, pentru a intra în posesia sumelor de bani.
O decizie luată de guvernanții români anii trecuți prevede majorarea alocațiilor de stat pentru copii în anul 2024 cu 13,8%. Procentul luat în considerare pentru creșterea sumelor de bani acordate minorilor se calculează în funcție de rata inflației anunțată la început de an.
„Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflației. Rata medie anuală a inflației este indicatorul definitiv cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Național de Statistică”, arată un articol din Legea nr 61 din 1993.
Astfel, categoria de copii cu vârste până în 2 ani inclusiv va primi din partea statului o alocație lunară de 718 lei, potrivit prevederilor legislative. Sumele de bani s-au mărit și pentru alte categorii de vârstă, pentru a ține pasul cu rata inflației.
Copiii cu vârste între 2 și 18 ani primesc lunar 291 lei.
Pentru ca un părinte să poată intra în posesia banilor acordați de stat copiilor minori, este necesară înaintarea unui dosar cu mai multe documente, după cum urmează:
Cel din urmă document, respectiv extrasul de cont al părintelui titular se va pune la dosar în cazul în care părintele dorește ca suma de bani acordată de stat să îi fie virată într-un cont bancar. Există și cazuri în care adulții pot să decidă să primească banii acasă, prin intermediul poștașului.
Banii acordați de stat sub formă de alocație ar trebui să fie încasați în prima jumătate a fiecărei luni calendaristice. În general, sumele se virează în conturile bancare ale titularilor în perioada 8-10 a fiecărei luni. În funcție de circumstanțe (sărbători legale, de exemplu), data încasării banilor poate varia.