Vaccinul împotriva COVID-19 este așteptat de întreaga omenire, acesta fiind singura speranță pentru pacienții cu cormobidități grave. Ultimele informații arată că antidotul dezvoltat de cele trei mari companii, Pfizer, BioNTech și Moderna vor primi autorizarea în perioade diferite, ceea ce înseamnă că unii dintre oameni vor trebui să mai aștepte puțin față de termenul promis initial.
Vaccinul produs de Pfizer și BioNTech se pare că va primi autorizarea în UE până la finalul anului, în vreme ce serul celor de la Moderna va putea fi autorizat și administrat la începutul lui 2021, ceea ce înseamnă că statele care au semnat contractual cu această firmă vor putea începe campania de vaccinare cel mai devreme, potrivit AFP, Reuters și Financial Times.
Cele mai dornice țări să aibă în posesie antidotul salvator sunt Marea Britanie și SUA, astfel că Londra ar putea autoriza primul vaccin chiar săptămâna aceasta, în vreme ce Washingtonul ar putea avea undă verde la jumătatea lunii.
Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunțat în cursul zilei marți organizarea unei reuniuni extraordinară în care se va decide dacă se aprobă sau nu comercializarea vaccinului anti-Covid dezvoltat de compania germană BioNTech și americanii de la Pfizer, potrivit Agerpres.
„Dacă informaţiile prezentate sunt suficient de solide pentru a trage o concluzie în ce priveşte calitatea, siguranţa şi eficacitatea vaccinului, EMA îşi va finaliza evaluarea în cadrul unei reuniuni extraordinare prevăzute să aibă loc cel mai târziu pe 29 decembrie”, a afirmat într-un comunicat agenţia europeană, conform sursei citate.
Compania Moderna este singura, în afară de Pfizer și BioNTech care a solicitat aprobarea vaccinului său pentru piața din UE. Astfel că, până în data de 12 ianuarie 2021, aceasta ar trebui să primească sau nu un răspuns favorabil pentru a putea distribui serul, potrivit Reuters, citat de libertatea.ro.
Financial Times a transmis că faptul că autoritatea europeană competentă cu aprobarea vaccinului a amânat evaluarea formală a vaccinurilor Pfizer/BioNTech și Moderna până la finalul anului sau în prima jumptate a lunii ianuarie.
Astfel, distribuția antidoturilor în țările UE a fost amânată pentru începutul anului viitor și nu final de decembrie, așa cum era anunțat de autorități. Următoarea etapă după aprobarea formală a vaccinului va fi ca fiecare stat membru să aprobe individual vaccinurile, la trei-patru zile după decizia finală EMA, potrivit libertatea.ro.
Potrivit psnews.ro, unul din patru români refuză vaccinarea anti-COVID-19, în vreme ce un procent de 36% o amână pe termen nedefinit.