Scuza Ministerului Muncii pentru indexarea cu 0,01 lei a tichetelor de masă. De ce suma e mică, de fapt

Scuza Ministerului Muncii pentru indexarea cu 0,01 lei a tichetelor de masă. De ce suma e mică, de fapt
Ministerul Muncii a explicat de ce valoarea tichetelor de masă a crescut cu doar un ban

După ce a fost anunţată majorarea tichetelor de masă, românii au rămas uimiţi de suma pe care o vor primi în plus – un ban. În urma plângerilor primite, Ministerul Muncii a explicat că indexarea tichetelor se face de către nişte specialişti în baza unei formule de calcul neschimbate, prevăzută de lege.

De ce suma primită în plus pentru tichetele de masă este atât de mică

Valoarea maximală a tichetului de masă a fost majorată de la 20 de lei la 20,01 lei, au anunţat, zilele trecute, autorităţile. Drept urmarea, românii s-au întrebat dacă nu cumva este vorba despre o glumă. Astăzi, Ministerul Muncii a explicat de ce indexarea tichetelor s-a făcut cu doar 0,01 lei.

“Valoarea nominală indexată a unui tichet de masă se stabileşte prin aplicarea unei formule de calcul clare, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 1045/2018 privind Normele de aplicare ale Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare.

Această valoare a rezultat prin înmulţirea ultimei valori nominale indexate a unui tichet de masă cu indicele creşterii preţurilor de consum înregistrat la mărfurile alimentare, comunicat de Institutul Naţional de Statistică, calculat că raport între nivelul mediu realizat al acestui indice pe ultimul semestru constituit din 6 luni calendaristice întregi şi nivelul mediu al aceluiaşi indice pe penultimul semestru, raportat la prevederile art. 33 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 1045/2018 „, arată Ministerul Muncii, într-un comunicat de presă, conform News.ro.

Ministerul Muncii a explicat de ce valoarea tichetelor de masă a crescut cu doar un ban
Ministerul Muncii a explicat de ce valoarea tichetelor de masă a crescut cu doar un ban

Cum se calculează valoarea nominală a tichetelor de masă

De asemenea, conform prevederilor din art. 32 alin.(1) din Legea nr. 165/2018, valoarea nominală maximă a biletelor de valoare prevăzute de prezenţa lege se indexează, semestrial, după cum urmează:

a) în cazul tichetelor de masă, cu indicele preţurilor de consum, înregistrat la mărfurile alimentare, comunicat de Institutul Naţional de Statistică;

b) în cazul celorlalte bilete de valoare, cu indicele inflaţiei comunicat de Institutul Naţional de Statistică, în funcţie de evoluţia tarifelor/preţurilor la serviciile/bunurile a căror contravaloare poate fi achitată cu aceste bilete de valoare, potrivit acestei legi.

Ultima majorare a tichetelor de masă a fost făcută în aprilie 2020, când valoara a crescut de la 15,18 lei la 20 de lei.

Tichetele de masă au fost create în Franța, în anii ’60, iar mai apoi au fost adoptate de celelalte state europene, pentru a încuraja companiile să contribuie financiar la o mai bună alimentație a angajaților. Astfel, starea generală a sănătăţii determină şi o creştere a productivităţii. În România, acestea au apărut în 1998. În prezent, ele pot fi emise pe card sau pe suport de hârtie.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI