Sunt preparate doar în unele zona, iar în altele au câteva ingrediente schimbate și sunt cunoscute sub alte denumiri. Scutecelele Domnului sunt potrivite pentru desertul de pe masa de sărbători. Care sunt proporțiile pe care trebuie să le respecți și ce mod de preparare necesită?
Un desert care umple inimile tuturor și care amintește cu drag de copilărie multora – Scutecelele Domnului. Această prăjitură poate nu este la fel de aspectuoasă ca cele din comerț sau ca cele preparate cu dichis și cu fel și fel de umpluturi și ornamente sau cu texturi multe la număr, dar cu siguranță trece proba gustului.
Prăjiturelele sunt perfecte pentru masa de sărbători, mai ales dacă vrei să schimbi puțin meniul și să treci peste renumia albă-ca-zăpada sau chechuri pufoase cu cacao. În unele zone există și Turtele Domnului, care se prepară puțin diferit și arată altfel, dar au la bază tot nucă și zahăr.
Ingrediente
500 g făină
1 praf de sare
125-150 ml apă
miere/zahăr – cantitatea o stabileşte fiecare, în funcţie de preferinţe
400 g nuca tocată
esenţă de vanilie
esenţă de rom
coajă rasă de la 1 portocală
coajă rasă de la 1 lămâie
Mod de preparare:
Prepară un aluat nedospit din făină, sare și apă, rupe-l bucăți și întinde-le cu sucitorul într-o formă dreptunghiulară sau rotundă. Presară pe blatul de lucru puțină făină înainte de a începe și mișcă-te destul de rapid pentru ca aluatul să nu se încălzească prea tare și astfel să se lipească. Coace fiecare foaie într-o tavă, pe ambele părți. Lasă-le să se odihnească separat minimum 24 de ore și unge-le cu sirop din 500 ml apă și 3 linguri de miere, zahăr, aromele preferate și coaja rasă de la o lămâie și o portocală. Înmoaie foile câte 1-2 minute în sirop și îmbracă-le în nucă tocată și zahăr.
Pune peste foaie cu foaie deja preparate ca la final să semene cu un doboș. Repetă operațiunea până se termină turtele. Acoperă prăjitura de final cu încă puțină nucă și câteva fructe decorative și lasă totul la rece preț de încă 24 de ore. Foile trebuie să aibă timp să extragă tot siropul format în care au fost îmbibate. Nu uita să tai desertul pe diagonală astfel încât invitații tăi se se poată înfrupta cu ușurință din el. Poate să fie servit și doar sub formă de turte dulci, aceasta fiind opțiunea mai veche a preparatului.