Se anunță scumpiri în lanț din ianuarie 2023. Criza economică actuală capătă proporții. Rata inflației înregistrată luna trecută este cu 16 procente mai mare decât în aceeași perioadă a anului precedent. Ratele bancare sunt în plină creștere. Energia, gazul și produsele alimentare prezintă prețuri cu adevărat costisitoare.
Urmează scumpiri surprinzător de mari în iarnă. Încă de la începutul anului 2022, specialiștii din domeniul economic au avertizat cu privire la criza ce urma să capete proporții în țara noastră. Și nu doar aici, ci și la nivel european. Consecințele războiului ruso-ucrainean, resimțite imediat după criza pandemică și cumulate cu circumstanțele economice vulnerabile iau forma unui adevărat haos în România.
Rata anuală a inflației în septembrie 2022 este cu 15,9% mai mare decât în aceeași perioadă a anului 2021. Reprezentanții Institutului Național de Statistică au vorbit despre consecințe drastice ale acestui fenomen. Indicele IRCC a atins nivelul de 4,06%, determinând majorarea ratei la creditul ipotecar cu nu mai puțin de 200 de lei.
Analiștii economici preconizează rate colosale pentru români, anul viitor. În luna ianuarie 2023, cetățenii care au rate la bancă vor avea de achitat sume de bani mai mari cu peste 60 de procente. Astfel, dacă vorbim despre o rată în valoare de 1.378 de lei, la anul aceasta va costa 2.230 de lei.
Pe lângă ratele bancare, se modifică și prețurile de consum. Încă de anul trecut, multe produse alimentare au început să se scumpească. În ultimele 12 luni de zile, alimentele de la raft s-au scumpit cu cel puțin 11,8 procente față de anul trecut.
Piața comercială este pusă în fața unei situații de criză nemaiîntâlnită de multă vreme. Dintre toate produsele din magazine, zahărul s-a scumpit cel mai mult, cu aproximativ 50%. Acesta a fost urmat de ulei și cartofi, pentru care plătim în prezent un preț aproape dublu față de anul trecut.
Și nu doar alimentele sunt din ce în ce mai scumpe, ci și facturile se măresc. Consumul de energie este taxat usturător. În ultimul an de zile, gazul s-a scumpit cu 70%, potrivit Institutului Național de Statistică.
În luna septembrie 2022, energia electrică a prezentat un preț cu peste 7 procente mai mare decât în luna precedentă. În ultimele 12 luni de zile, energia electrică s-a scumpit cu 25%, față de anul perioada precedentă.
Specialiștii sunt de părere că în anul 2023, situația nu se va calma din punct de vedere economic. Unele voci susțin că, în mod inevitabil, se va ajunge la o recesiune profundă. Toate consecințele situației de criză nu vor fi suportate de nimeni altcineva decât de ultima verigă a lanțului economic, adică de consumatori.