Vremea din ultima vreme, deși ploioasă, a generat mari pierderi, cel puțin în agricultură. Cantitățile mari de precipitații, spun specialiștii, au distrus culturi întregi. Efectul este dezastruos, mai ales pentru cei care depindeau de culturile de grâu, orz sau rapiţă. Pierderile sunt importante și pot genera scumpiri masive, ca urmare a acestei situații.
Situația din agricultură, mai ales în aceste zile, este una dramatică. Cantitățile masive de precipitații, din ultima vreme, au generat adevărate calamități. Culturi întregi de grâu, orz sau rapiţă au fost distruse din cauza ploilor. Majoritatea cultivatorilor spun că este greu să mai recupereze ceva din aceste culturi, pierderile fiind de ordinul milioanelor de lei.
„În ultima perioadă au avut loc mai multe fenomene și în felul ăsta am ajuns ca o suprafață de cel puțin 60-70 hectare de orz să se distrugă. Acum să vedem ce se va întâmpla la recoltare, când vom putea să intrăm la recoltare. Dacă vom putea să intrăm, având în vedere că e aproape lipit de pământ.”, spun fermierii.
Pierderile sunt masive, iar investițiile sunt greu de recuperat în aceste condiții, mai spun cultivatorii români. Efectele sunt în lanț, astfel că există riscul ca în perioada următoare să se resimtă și în piața de retail.
Fiind interconectate, producția de alimente făinoase, și nu numai, cu ramura agricolă de cultivare a grâului, orzului sau rapiţă, toți depind unul de celălalt. Cultivatorii depind de producători care fac achizițiile de cereale și invers, producătorii de culturile de grâu, orz sau rapiţă.
Odată cu distrugerea acestora, producătorii de produse alimentare, și nu numai, se văd nevoiți să apeleze la importuri. Costurile vor fi pe măsură, iar prețurile la achiziții de asemenea. Asta înseamnă pierderi în ambele tabere, dar cei mai loviți de această situație sunt cultivatorii, din cauza precipitațiilor.
Odată cu pierderea materiei prime, producătorii vor fi nevoiți să-și acopere cheltuielile neprevăzute prin scumpirea produselor finite odată scase pe piață. Astfel ne vedem în situația în care producătorii de păine, de exemplu, să fie nevoiți să majoreze prețul pâinii la ieșirea pe poarta fabricii.
Magazinele care comercializează aceste produse de panificație vor fi nevoiți, la rândul lor, să mărească prețul de vânzare cu amănuntul. Și uite așa un întreg lanț este dat peste cap, iar toți cei implicați vor avea de suferit. Agricultura românească, oricum în suferință, a mai primit o lovitură, din păcate.
Județe ca Tulcea, Teleorman, Constanța și Ilfov sunt cele mai afectate de cantitățile mari de precipitații. În aceste județe hectare întregi de culturi de grâul, orz au rapiţă, au fost distruse, pierderile fiind imense. Rămâne să vedem care vor fi urmările acestei situații nedorite, și cu cât vom ajunge să cumpărăm pâinea, de exemplu.