Scriitoarea Ana Blandiana, despre riscurile comunismului: ”Amenințarea e absolut actuală”

Scriitoarea Ana Blandiana, despre riscurile comunismului: ”Amenințarea e absolut actuală”

Una dintre cele mai importante scriitoare române din toate timpurile, Ana Blandiana este un important activist civic și a încercat să ne atragă atenția asupra comunismului în 2019.

Cei mai mulți dintre noi își aduc aminte de versurile Anei Blandiana de la școală, dar în ultimele decenii, autoarea română a devenit un important activist pentru drepturile omului și democrație. Tot ea este președintele Academiei Civice. Întoarsă de curând din China și Hong Kong, Ana Blandiana a făcut câteva declarații referitoare la amenințarea globală a comunismului în perioada actuală.

„Sunt întoarsă de trei sau patru zile din China şi din Hong Kong. Trebuie să spun că întrebarea dacă comunismul mai este o ameninţare este pentru mine o întrebare absolut actuală. Eu cred că comunismul este o ameninţare în mai multe feluri. Pentru că am spus de China, este o ameninţare şi la modul cel mai direct, că există o mare putere, o mare putere inclusiv economică (…) şi care îşi propune să înfrângă capitalismul păstrând teroarea neschimbată”, a spus Blandiana la o dezbatere despre aniversarea a „30 de ani de la căderea Zidului Berlinului şi a Cortinei de Fier”.

În contextul petrecerii câtorva zile la Hong Kong, unde există conflicte permanente între studenți și autorități, o paralelă cu comunismul românesc era inevitabilă.

hong kong protest comunism

„Am avut sentimentul că ei se află acum exact în punctul în care eram noi în ’45. Aceiaşi studenţi care se află în stradă împotriva unei mari puteri fără nicio şansă de fapt, pentru că marea putere n-o să cedeze niciodată, iar ei, în cele din urmă, vor obosi. Deocamdată sunt de-un eroism absolut extraordinar”, a explicat poeta.

Ana Blandiana a participat aseară la o conferință desfășurată la Ateneul Român, împreună cu politiciana germană Marianne Birthier. Evenimentul a fost moderat de jurnalistul Matei Martin. În acel context, a atras atenția asupra circumstanțelor care ar putea duce la noua răspândire a comunismului.

„Inegalităţile care nasc nemulţumiri, disfuncţionalităţile, care nasc proteste, pot să se afle la baza unor seminţe de comunism care, încurajate de puterile comuniste sau foste comuniste, care, în mod evident au antene în Europa liberă de zeci de ani, şi să devină periculoase. Pe de altă parte există ceea ce eu numesc postcomunismul din punct de vedere psihologic. Există această conştiinţă a oamenilor simpli cărora a fi liberi li se pare mai greu decât a nu fi fost liberi. Este clar că este mai greu să fii liber. Este clar că este mai greu să hotărăşti tu şi să răspunzi tu pentru ce va fi viaţa ta. Şi-atunci, întotdeauna ei vor avea tendinţa să spere că se pot baza pe un stat care le dă cât le dă, dar îi ţine la sânul lui. Această tendinţă care a fost educată de la începutul comunismului – se spunea ‘Tătucul Stalin’, nu? – a lăsat în mod evident urme”, a afirmat Ana Blandiana, conform Hotnews.ro.

Sursa: Hotnews
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI