De ce a fugit Nicolae Ceaușescu la Târgoviște. Ce credea dictatorul că se va întâmpla acolo

De ce a fugit Nicolae Ceaușescu la Târgoviște. Ce credea dictatorul că se va întâmpla acolo
De ce a fugit Nicolae Ceaușescu la Târgoviște. Ce credea că se întâmplă acolo?

Nicolae Ceaușescu a decis să plece la Târgoviște, după ce s-a simțit în pericol din cauza românilor care începeau de nicăieri Revoluția, considera aceasta. Ce credea liderul comunist că va face în oraș și ce s-a întâmplat, de fapt?

De ce a ales Nicolae Ceaușescu să fugă la Târgoviște?

Istorici, profesori, gazetari și oameni de rând încă mai cred faptul că răsturnarea lui Nicolae Ceaușescu se putea face și fără vărsare de sânge. Grigore Cartianu, în lucrarea sa „Sfârșitul Ceaușeștilor”, scrie faptul că tovarășii supremi erau bântuiți de spaima trădării, iar ca să elimine orice lucru care putea reprezenta un pericol a preluat personal comanda represiunii.

Pe data de 22 decembrie, între orele 06:00 și 12:00, Ceaușescu a trăit cu intensitate ultimele clipe la cârma României mult visate de acesta. Cu toate că totul se prăbușa în jurul lui, se mai gândea la o reprimare sângeroasă a demonstrațiilor. Dar, din păcate pentru fostul lider comunist, Armata și Securitatea îl părăsise.

De ce a fugit Nicolae Ceaușescu la Târgoviște?
De ce a fugit Nicolae Ceaușescu la Târgoviște?

Schimb de plauri, după ce Armata și Securitatea l-au abandonat

“În focul evenimentelor, mulţi apropiaţi ai lui Ceauşescu au apelat la şemecherii pentru a părăsi corabia aflată în derivă. Generalul Stănculescu şi-a pus piciorul în ghips. Dăscălescu s-a încuiat într-un WC ca să nu fie luat în elicopter. Hîrjău a zis că se duce la toaletă şi a dispărut. Aghiotanţii dictatorului s-au făcut nevăzuţi. Nicolcioiu a “uitat” să deconteze baniii cu care venise din Iran”
Grigore Cartianu

Stănculescu i-a văzut extrem de deciși să fugă, așa că i-a condus pe președinte și soția sa până la elicopter. Alături de cei doi se aflau Emil Bobu și Manea Mănescu. Deși ținta era alta, în 12 minute au schimbat sediul CC al PCR cu palatul de la Sangov. Ceaușescu a plecat cu elicopterul de la Snagov spre Pitești. Din nefericire pentru soții Ceaușescu, nici acest plan nu era bun, pentru că atunci când aeronava se apropia de aeroportul de la Boteni, a fost identificată prin radio, moment în care pilotul a transmis pasagerilor că ar putea fi doborâți. Atunci, au coborât forțat lângă Târgoviște, la 80 km nord de București, loc unde au și fost arestați.