Ministerul Finanțelor a anunțat un val de scumpiri de la 1 ianuarie 2021. Românii vor scoate din buzunar mai mulți bani pentru curent electric, carburanți și țigări.
Ministerul Finanțelor a publicat noul nivel al taxelor pe care le va aplica încă din prima zi a anului viitor. Accizele la carburanți și tutun cresc, dar și tarifele practicate de furnizorii de energie electrică.
Costul energiei electrice vândute în regim de serviciu universal pentru clienții Enel din cele trei zone de rețea pe care le operează vor fi mai mari cu până la 29% față de prețurile reglementate de acum, Compania este furnizorul care a trecut deja cea mai mare parte a clienților săi în piața concurențială, urmând ca de la anul să reglementeze circa 800.000 din cei aproape trei milioane de consumatori casnici.
Totul se petrece în contextul liberalizării pieței de energie electrică, ce va ajunge la apogeu în 1 ianuarie 2021. Drep urmare, cei aproximativ șase milioane de români care primesc încă curent la prețuri reglementate de stat trebuie să știe că banii pe care îi dau acum nu vor mai fi cei pe care îi vor scoate din buzunar după 31 decembrie.
Acești clienți au două opțiuni: de a alege un alt furnizor cu o ofertă concurențială ori chiar de a alege o altă ofertă de la același furnizor pe care îl au acum; a doua este de a nu acționa în niciun fel, caz în care, după 1 ianuarie, vor plăti curentul tot către furnizorul actual (FUI), dar în baza noului tarif.
Pentru zona Banat, prețul de serviciu universal aplicat de la 1 ianuarie 2021 va fi de 0,56 lei/kWh, fără TVA, certificate verzi, contribuție de cogenerare și acciză. Prețul actual este de 0,443 lei, deci urmează o creștere de aproape 12 bani/kWh, circa 26%, fără impactul taxelor. Cu TVA, creșterea este de aproape 14 bani, dar, dacă se ia în calcul impactul reducerii taxei de cogenerare, de la 1 ianuarie, clienții Enel rămași vor plăti cu aproape 12 bani/kWh în plus.
Pentru Dobrogea, prețul de la 1 ianuarie 2021 va fi de 0,585 lei/kWh, fără TVA. Prețul actual este de 0,456 lei, deci este o creștere de aproximativ 13 bani/kWh, 20%, fără impaxtul taxelor. Cu TVA, majorarea este ce circa 15,5 bani, dar, cu reducerea taxei de cogenerare, clienții Enel rămași încă la reglementat în zona Dobrogea vor plăti cu aproape 14 bani în plus pe kWh.
Pentru Muntenia, prețul aplicat de la 1 ianuarie va fi de 0,528 lei/kWh, fără TVA. Prețul actual reglementat este de 0,407 lei, deci cu o mărire de aproape 12 bani/kWh, 29%, fără impactul taxelor. Cu TVA, creșterea este de aproximativ 14,2 bani. Dacă se ia în calcul impactul reducerii taxei de cogenerare, clienții Enel vor plăti de la 1 ianuarie cu 12 bani/kWh în plus.