Școlile care au renunțat la masca de protecție. Ce țări au luat această decizie

Școlile care au renunțat la masca de protecție. Ce țări au luat această decizie
Școlile care au renunțat la masca de protecție.

Ce școli au renunțat la masca de protecție și în ce țări s-a luat această decizie. De altfel, renunțarea la obligația de a purta mască în școli este tot mai discutată la nivel internațional, pe măsură ce valul Omicron se apropie de final. Unele țări au optat deja pentru astfel de măsuri. Iată care sunt acestea.

Școlile care au renunțat la masca de protecție

Pe măsură ce valul Omicron al pandemiei de coronavirus se apropie de sfârșit, Marea Britanie sau unele landuri germane tind să piardă statutul de excepție, iar o abordare sistematică, de renunțare în trepte, pare a deveni opțiune preferată de specialiști. În diverse țări și pentru perioade cu durată variabilă, elevii au renunțat la măști pe parcursul pandemiei: la clase mari, la învățământul primar sau chiar la toate clasele.

În perioada recentă, în unele landuri germane sau numai în unele școli din diverse landuri ale Germaniei s-a renunțat la obligația elevilor de a purta mască încă din noiembrie anul trecut. S-a revenit însă la obligație, după înmulțirea cazurilor de infectare în rândul copiilor.

În Anglia, unde guvernul a anunțat o relaxare considerabilă la început de 2022, a fost înlăturată obligația legală de a purta mască la școală, în învățământul secundar. Însă multe școli au decis să revină asupra deciziei, pe fondul creșterii numărului de infecții în rândul elevilor și profesorilor. La finele săptămânii trecute, Franța a anunțat o relaxare a măsurilor sanitare din școli, renunțându-se numai în anumite condiții la mască.

Țări în care s-a luat această decizie

În Spania, acolo unde săptămâna trecută s-a ridicat obligația de purtare a măștii în spații deschise, o organizație a medicilor pediatrii dorește retragerea progresivă a măștilor din spațiile interioare ale școlilor. Astfel, asociația propune retragerea obligației de a purta măștile în clasă începând cu primii doi ani de școală primară și terminând cu ultimele clase de liceu în luna mai.

În SUA, autoritățile din mai multe state (Connecticut, Delaware, New Jersey) au spus că, în săptămânile ce vor urma, acestea vor renunța la obligația purtării măștii în școli, în contexul în care numărul de cazuri Covid-19 a scăzut. În alte state, autoritățile au anunțat intenții mai generale de renunțare la obligativitatea măștii în spații interioare, fără a specifica în mod clar școlile.

Însă autoritățile federale și Centrul pentru Controlul Bolilor (CDC) continuă să recomande purtarea măștii în școală. CDC trebuie să se pronunțe și în cazul școlilor, în actualizarea a recomandărilor sale.

Potrivit unui studiu, este nevoile ca instituțiile de învățământ să decidă obiectivul lor: acela de a preveni orice transmisie la nivel de școală, de a ține un nivel redus numărul de cazuri în rândul elevilor și profesorilor, pentru a preveni orice spitalizare, sau să reducă la minimum absențele și să mențină școala online. Astfel, în funcție de obiective, se pot stabili măsuri de relaxare sau de înăsprire a regulilor, după diverse modele.