Școala și Dumnezeu. Ministrul interimar al Educației, despre slujbele religioase care deschid noul an școlar

Ministrul interimar al Educației, despre slujbele religioase care deschid noul an școlar

Valer-Daniel Breaz, ministrul interimar al Educației a vorbit despre slujbele religioase care deschid noul an școlar, fiind prezent la ceremonia de deschidere a noului an de învățământ la Școala gimnazială nr. 79 din București.

Ministrul interimar al Educației, despre slujbele religioase care deschid noul an școlar

Clarificări: Patriarhia Română susține săvârșirea slujbelor religioase în unitățile de învățămât, la începutul anului școlar, în baza tradiției școlilor din România, ce a fost întreruptă în timpul regimului comunist, cu respectarea libertății celor care doresc, dar și a celor care nu doresc să participe la acestea.

Argumente:

  • Constituţia României (art. 29-30) și Legea nr, 489/2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor (art. 2, alin. 1) garantează libertatea credinţelor religioase, precum şi libertatea de exprimare a acestora în public
  • Legea educației naționale nr. 1/2011, art.3, litera h – „ unul dintre principiile care guvernează învăţământul preuniversitar și superior este „principiul asumării, promovării și păstrării identității naţionale şi a valorilor culturale ale poporului român”
Școala și Dumnezeu. Ministrul interimar al Educației, despre slujbele religioase care deschid noul an școlar
Patriarhia Română susține săvârșirea slujbelor religioase în școli
  • art. 9, alin. 4 din Legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor – Statul român este neutru față de orice credință religioasă sau sau ideologie atee. Drept pentru care, potrivit basilica.ro, daccă rugăciunea de binecuvântare a anului școlar ar fi ”prozelitism religios”, și interzicerea ei este ”prozelitism ateit sau antireligios”.

”Nu putem spune că e ilegală”

Astăzi, ministrul interimar al Educației, Breaz, aflat la ceremonia de deschidere a noului an de învățământ la Școala gimnazială nr. 79 din București, a făcut unele lămuriri. Oficialul a afirmat că slujbele religioase rămân la latitudinea școlilor.

Școala și Dumnezeu. Ministrul interimar al Educației, despre slujbele religioase care deschid noul an școlar

„Nu putem să spunem că această slujbă este ilegală. Nu este obligatorie. Dacă cei din unitatea respectivă de învăţământ consideră, doresc să cheme un preot pentru a ţine o slujbă, nu este absolut nimic ilegal. Nu este obligatoriu. Dacă era ceva obligatoriu se impunea şi aveam alte discuţii, era discutabil. Dar, aici, fiecare şcoală, fiecare director, fiecare consiliu de administraţie al şcolii poate să invite, dacă doreşte, un preot pentru o slujbă.

Aţi văzut vreo reacţie negativă din partea părinţilor, astăzi? Nu am văzut nicio reacţie negativă. Conducerea şcolii decide dacă invită sau nu un preot la deschiderea anului pentru a ţine o slujbă. Încă o dată: nimeni nu obligă prezenţa unui preot în şcoli la deschiderea anului şcolar”, a declarat Breaz.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI