VIDEO „Femei pe bancnote”, campania care atrage Patriarhia Română. Pentru că bogăția nu e păcat

VIDEO „Femei pe bancnote”, campania care atrage Patriarhia Română. Pentru că bogăția nu e păcat

Patriarhia Română anunță că susține campania „Femei pe bancnote”. Este o mișcare inițiată în 2018, menită să aducă în atenția oamenilor și femeile celebre ale României.

Propunerea a fost lansată de Janina Necta și înaintată Băncii Naționale. Într-un comunicat, reprezentanții Bisericii Ortodoxe spun că susțin, de principiu, campania „Femei pe bancnote”, dar apreciază că personalitățile deja prezente pe leii românești nu trebuie înlocuite.

Reacția a venit după ce o altă persoană implicată în această acțiune, Magdalena Albu, a transmis o scrisoare Patriarhiei.

„Anumite personalități feminine din țara noastra ar putea fi reprezentate pe viitoare bancnote, de altă valoare decât cele existente. Sau pe bancnote aniversare, în cazul in care Banca Națională a României va aproba astfel de emisiuni numismatice.” Patriarhia Română

Patriarhia Română și bancnotele

Janina Nectara, iniţiatoarea campaniei, s-a declrat onorată de reacția înaltelor fețe bisericești. Ea amintește că, în Australia, fiecare bancnotă are pe o față chipul unui bărbat, iar pe verso, portretul unei femei.

Suedia a urmat acest exemplu. Și alte țări prezintă chipurile doamnelor celebre pe bani, cum ar fi Japonia, Israel și Canada.

„Declarația de susținere a campaniei ne onorează în mod deosebit. În fața Lui Dumnezeu, suntem egali cu toții. În consecință, și meritele noastre ar trebui recunoscute și recompensate în mod egal, imparțial. Indiferent că suntem bărbați sau femei. Mă bucur mult că Patriarhia Română accentuează acest aspect și aderă la același principiu pe care l-am enunțat public de nenumarate ori: nicio personalitate masculină nu trebuie să plece de pe bancnote.Se pot emite noi bancnote sau, după modelul dolarilor australieni, se pot folosi cu succes celelalte fete ale bancnotelor, actualmente insuficient puse în valoare.” Janina Nectara

Apel către guvernatorul Băncii

Inițiatoarea mișcării l-a invitat public pe Mugur Isarescu, să aibă curaj și să fie primul Guvernator din istoria BNR care emite o bancnotă cu chip feminin.

Demersul este susținut de mai multe universități, teatre, muzee și alte instituții publice culturale.

„Noi, în România, nici măcar nu am cerut paritate. Am cerut o singura bancnotă cu o femeie! Una singura din cele sapte deja existente. Sa fie, oare, prea mult?” Janina Nectara

În anul centenar, BNR a emis o bancnotă aniversară în ediție limitată, amintește Adevărul, dar care nu a prezentat o singură femeie, ci un cuplu: Regina Maria și Regele Ferdinand.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI