Deși oficial anul școlar a început pe 1 septembrie, tot oficial nu știm nimic. Ministrul Educației, Monica Anisie, și al Sănătății, Nelu Tătaru, vor anunța abia pe 10 septembrie scenariile pentru fiecare școală: vom trimite copiii în bănci, vor învăța online sau în sistem hibrid?
„Doresc tuturor un an școlar cu rezultate, dar mai ales cu sănătate”, a spus Ministrul Educației și Cercetării, Monica Anisie, pe 1 septembrie.
Declarațiile oficialului nu au fost relevante pentru cei implicați în temele la pandemie. Când profesorii, părinții și copiii așteptau scenariile pentru începutul școlii, singura veste din partea ministrului Educației și al Sănătății este o amânare.
„Pe 10 septembrie, consiliile de administrație ale unităților școlare vor prezenta scenariul la care s-au hotărât să înceapă”, a spus Tătaru.
Potrivit unui studiu al Ministerului Educației, mai mult de jumătate dintre părinți vor revenirea elevilor la cursuri față în față, în timp ce aproape o treime își doresc ca școala să înceapă în sistemul hibrid, iar 14% dintre părinți aleg cursurile exclusiv la distanță. Pentru cei din urmă, există condiții și documente.
Copiii care suferă de boli cronice sau au în familie persoane din categorii vulnerabile pot face școală doar online, pentru a evita riscul infectării cu noul virus. Părinții trebuie să ducă la școală o adeverință de la medicul de familie pentru acest lucru.
„Părintele trebuie să evalueze starea de sănătate a membrilor de familie și, dacă părintele consideră că este o situație care ar putea să genereze o boală suplimentară pentru membrii familiei, poate opta pentru învățarea online. Am experimentat deja acest lucru în perioada pregătirii pentru examenele naționale”, a spus Anisie, la Digi24.
Întrebată ce se întâmplă în cazul în care părinții vor să opteze pentru școala exclusiv online, indiferent de contextul epidemiologic, ministrul a spus că acest lucru nu este posibil:
„Deocamdată, normele permit părinților care au în familie persoane cu un anumit risc de îmbolnăvire să solicite unității de învățământ continuarea învățării de acasă. Fie dacă este copilul bolnav și va fi expus riscului, sau în familie există riscul ca o persoană care ar putea să fie sub riscul accentuării îmbolnăvirii”.