Școala care a inventat elevi, pentru bani de la stat: cine s-a îmbogățit

Autor: Puiu Alexandru - 06:00, 22 ian. 2020

Aproximativ 30 de copii au fost inventați de administratorii unei școli din județul Dolj, pentru a justifica niște posturi și, implicit, pentru a primi bani de la stat.

În comuna Sadova, județul Dolj, școala Damian face subiectul unei investigații. Instituția de învățământ a intrat în vizorul autorităților după ce 24 de cadre de la altă școală au depus o plângere împotriva ei. Motivul este unul cât se poate de șocant.

Nu mai puțin de 27 de elevi au fost inventați de către administratorii școlii, înscriși în catalog și trecuți în sistemul informatic. Gestul ilegal a fost făcut pentru a atinge numărul de 300 de copii în unitate. Doar așa, ar fi putut fi păstrate posturile de director și secretar, conform Mediafax.

Reclamația la adresa școlii Damian din comuna Sadova a fost făcută de dascălii Școlii Gimnaziale Sadova. Documentul cu pricina a făcut referire la situația din unitate pe parcursul anului școlar 2017 – 2018. Liderul de sindicat de la școala care a depus plângere este convins că persoanele de la conducerea școlii Damian au inventat elevi cu scopul simplu de a nu-și pierde personalitate juridică, dar și pentru a primi mai mulți bani de la stat. Din câte se pare, cei 27 de copii au fost înscriși atât în cataloagele școlii Damian, cât și a grădiniței arondate.scoala

„Ei au descoperit că nu le ajung copiii. Ca să aibă personalitate juridică, trebuie să aibă minim 300 de copii. Le mai trebuiau vreo 30 de copii. Aici intervine inventatul. De exemplu, era o fetiță care venea la grădinița Sadova, care a trecut tot în subordinea școlii Damian, iar în sistemul informatic ea figura de două ori: o dată cu CNP bun la Grădinița „Damian” și o dată cu CNP schimbat la grădinița unde venea. Avea CNP cu zero, asta însemnând că acel copil nu are acte sau că sunt niște probleme. Mai este un alt caz, al unor gemeni. Unul era trecut la o grădiniță, altul era la alta, deși părinții au dat și declarații că ei n-au făcut cerere să-i înscrie și nici nu i-au adus la grădiniță. Exemplele continuă până pe la 27 de cazuri. Școala unde lucrez eu a pierdut, din această cauză, undeva la 200 de copii. Dacă scădem toți copiii pe care i-au luat, ei ar avea pe la o sută și ceva de copii. N-au copii de personalitate juridică. Dar această personalitate juridică a generat post pentru doamna director, pentru domnul secretar și tot așa”, a declarat Cristina Gîrd.

Cazul cu pricina, la această oră, este investigat de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj. „Pe rolul Parchetului a fost înregistrat un dosar în care se fac cercetări pentru fals, uz de fals, obţinere ilegală de fonduri și deturnare de fonduri. A fost depusă o plângere semnată de 24 de cadre didactice”, a spus Magda Bădescu, purtător de cuvânt Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj.
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI