30 oct. 2023 | 14:47

Schimbările cu plățile cash care intră în vigoare în magazine de miercuri, 1 noiembrie 2023. Câți bani poți plăti

Politică
Schimbările cu plățile cash care intră în vigoare în magazine de miercuri, 1 noiembrie 2023. Câți bani poți plăti
”Noi suntem undeva la 80.000 de firme și reprezentăm cam 35 % din piață.”

Noile pachete de măsuri fiscale, aprobate de Klaus Iohannis, vor intra în vigoare de la 1 noiembrie, iar parte din aceste noi măsuri limitează plățile cash în toate magazinele din țară. Citește mai departe și află care sunt schimbările cu plățile cash care intră în vigoare în magazine de miercuri, 1 noiembrie 2023.

Marcel Ciolacu și noile sale măsuri fiscale privind plățile cash

Odată cu venirea la guvernare a PSD, cu Marcel Ciolacu ca premier, printre primele anunțuri făcute erau și cele despre noile măsuri fiscale, adoptate și care vor intra în vigoare peste 2 zile.

Vezi despre: Schimbare uriașă în Lidl, Kaufland, Carrefour și alte magazine

Majoritatea dintre ele au ca țintă diminuarea deficitului bugetar, acum ajuns la 5,5% din PIB, în comparație cu 3,5%, cât era după primele trei luni din an.

Una din aceste măsuri, deși paradoxal, exista o lege în acest sens, va plafona plățile cu bani lichizi în toate magazinele din țară, fie că vorbim de persoane fizice, fie persoane juridice.

ANCMMR: ”Băncile refuză să mai lucreze cu numerar”

Dar, nici bine nu a fost promulgat pachetul de măsuri, că au și apărut reacțiile, mai ales pe tema acestor plafonări de plăți cash.:

”Noi suntem undeva la 80.000 de firme și reprezentăm cam 35 % din piață. Foarte multe firme, sunt vreo 13.260 de sate, care au câte două-trei magazine mici, sate în care nu există bancomate și noi nu vorbim de bancomatele regulare, adică să nu ne înțelegem greșit.

Noi putem să depunem banii doar la anumite bancomate, MFM-uri, se cheamă, multifuncționale, pentru că, așa cum știe toată lumea, băncile refuză să mai lucreze cu numerar, de mai mulți ani. Și atunci, nu ne mai primesc la ghișeu, au și desființat ghișeele de cash și ne trimit, bineînțeles, la MFM-urile astea care sunt mai puține decât bancomatele. Sunt niște bancomate care primesc și bancnote.

Imaginați-vă ce cozi ar trebui să facem noi, comercianții, să depunem în fiecare zi sau la două zile banii la MFM-urile astea. Asta e prima prima chestie, depunerea, unde depunem banii”, a declarat la Feliciu Paraschiv, vicepreședintele ANCMMR (Asociația Națională a Comercianților Mici și Mijlocii din România).

Vezi și: Fostul premier, Mihai Tudose, revoltat din cauza limitării plăților cash: ”Nu mă obliga să îmi iau o pâine cu card”

Concret, introducerea acestor reglementări va fi una extrem de omplicată, mai ales în cazul clienților persoane fizice, deși noul cadru legislativ impune asta, datorită unui procent de cel puțin 40% din populația României care nu deține un card bancar, situația fiind regăsită inclusiv la angajați din sistemul bugetar de stat.

Dar, iată care sunt, de fapt, schimbările cu plățile cash care intră în vigoare în magazine de miercuri, 1 noiembrie 2023.

Care sunt schimbările cu plățile cash care intră în vigoare în magazine de miercuri, 1 noiembrie 2023

Conform noilor reglementări, se va limita plata cash, în cazul persoanelor juridice aceasta fiind de 1.000 de lei.

O altă limitare, care va fi greu de controlat, este plata fragmentară a plăților în numerar dacă facturile sunt mai mari de 1.000 de lei, dacă ne referim la magazinele de tip cash and carry, același lucru fiind valabil și pentru facturile cu valoare mai mare de 1.000 de lei când este vorba de livrare de bunuri sau prestări de servicii, unde valoarea este mai mare de 1.000 de lei, respectiv 2.000 de lei.

Citește și: Dispar plăţile cash. Un magazin celebru deja nu mai acceptă numerarul

Noua lege mai prevede că sumele în numerar prin care se pot face plăți cash se limitează la un plafon zilnic de 5.000 de lei, pentru ambele categorii de clienți, iar în casieriile persoanelor juridice sumele nu pot depăși un plafon de 50.000 de lei.

În cazul în care nu sunt respectate aceste reglementări, sunt prevăzute amenzi de până la 25% din valoarea sumei încasate sau plătite, sau regăsite în casieriile persoanelor juridice care depășește plafonul de 50.000 de lei.

Noua lege pune mari probleme celor fără POS

Dacă vorbim de micii comerciați, deși legea existentă impunea existența unui POS, noile măsuri vor crea și mai mari probleme, mai ales acelor agenți comerciali din zonele rurale, unde semnalul la internet este extrem de slab și nu există o infrastructură pusă la punct:

”Nu toți comercianții au legătură la internet suficient de bună și semnal suficient de bun ca să accepte un POS, adică POS-ul să funcționeze.

Plățile astea cu numerar odată blocate, ei vor trebui să meargă cu mai puțini bani, să zicem cu 2.000 RON, să-și cumpere cu cash de la un cash and carry sau de la un depozit, restul vor trebui să-i plătească pe un card. Cardurile operate de companii au comisioane de până la 3 % față de cardurile operate de persoane fizice. Mai exact, un card de persoană fizică are un comision de 0.5%, 0.7%, 0.8% până în 1%.

Același card, aceeași bucățică de plastic, dar operată pe o firmă, se duce cu un comision până la 3%. Imaginați-vă că un pachet de țigări are un adaos maxim plafonat de 3.5 %, în momentul în care comerciantul și-a cumpărat țigări pentru magazin și a tras cardul acela, 3 % din cei 3.5 % adaos comercial au zburat și a mai rămas cu 0,5%”, a mai explicat vicepreședintele ANCMMR.

Află și: BNR, anunț oficial despre dispariția plăților cash în România. Toți românii trebuie să știe

Deși noua lege va intra în vigoare de la 1 noiembrie, există extrem de multe probleme neluate în calcul și care, posibil, să creeze și mai mult haos printre agenții economici și, implicit, clienții regulați ai marilor magazine.

Parteneri
Ce trebuie să faci în ziua de Paște ca să ai noroc tot anul. Obiceiul care îți aduce succes
Redactia.ro
Latura rușinoasă a lui Ion Creangă. Cum devenise amantul femeilor căsătorite și cum a ajuns să aibă un copil din flori, cu o călugăriță
Click.ro
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde i s-au pus pe masă cârnați și mici
Digi24
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani. Abia acum polițiștii au aflat cine este și povestea ei ciudată
Digi24
Nu se mai ascund! El are 29, ea - 52! Cuplul din showbizul românesc despre care toată lumea vorbește
Unica.ro
A murit starul rock and roll-ului. Este cel care i-a inspirat pe artiștii de la Beatles. Video
EVZ.ro
Cand este Înăltarea Domnului în 2024. Se sărbătorește la 40 de zile după Paște
Spynews
Putin a împietrit. Vin soldații americani. Decizia SUA se aplică din 9 Mai
Capital.ro
Noua destinație de vacanță preferată de români | Italia și Grecia sunt de domeniu trecutului
Antena 3
O mai recunoști? A fost considerată una dintre cele mai frumoase femei din lume. Decizia neașteptată luată la 73 de ani
Avantaje
Situație PERICULOASĂ pentru România. Declarația care ne dă fiori reci
Mediaflux
Alertă pe litoralul României, în minivacanța de 1 Mai! Dealerii de droguri au început să vândă substanțele interzise
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un fast-food celebru: „Era viu și mișca”
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro