26 oct. 2022 | 11:05

Schimbările care apar în sistemul de pensii. Vor fi recalculate, ce trebuie să afle pensionarii

Politică
Schimbările care apar în sistemul de pensii. Vor fi recalculate, ce trebuie să afle pensionarii
Comisia Europeană impune României schimbările în sistemul de pensii

Care vor fi schimbările în sistemul de pensii? După criza generată de pandemie, Comisia Europeană lua decizia de a oferi fonduri de miliarde statelor afectate. România a depus un plan național, și conform asumărilor este obligată să schimbe inclusiv sistemul de pensii. De altfel, CE a impus modificarea sistemului de calcul al pensiilor, inclusiv a pensiilor speciale. Cu alte cuvinte vorbim de schimbările care apar în sistemul de pensii, altfel România riscă să piardă câteva milioane bune de euro.

Comisia Europeană impune României schimbările în sistemul de pensii

În august 2018, Guvernul României elabora o nouă lege a pensiilor, menită să abordeze inechitățile generate de sistemul actual. Acest lucru ar urma să fie realizat prin întărirea legăturii dintre contribuțiile plătite și beneficii, consolidarea sistemului public de pensii prin definirea unor reguli mai restrictive în ceea ce privește stagiul minim de cotizare și corelarea pensiei minime cu salariul minim brut și stabilirea unor niveluri diferite, în funcție de numărul de ani de activitate.

Cea mai importantă modificare introdusă de lege era propunerea unei noi formule de calcul a pensiilor. În conformitate cu legislația actuală, beneficiul de pensie se bazează pe un sistem de puncte în care drepturile de pensie acumulate sunt ajustate cu durata stagiului complet de cotizare standard și înmulțite cu valoarea unui punct de pensie.

Odată cu semnarea protocolului privind Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), României i se impuneau anumite modificări. Parte din aceste modificări au legătură cu sistemul de pensii, calculul acestora și, cum era de așteptat, pensiile speciale.

Deși, în primă fază, se vota în Parlament eliminarea anumitor pensii speciale, reprezentanții CE se pare că nu s-au mulțumit doar cu atât. Finanțarea PNRR se face prin intermediul CE și a Băncii Mondiale. Reprezentanții instituției financiare spun că vor trebui recalculate toate pensiile. În caz contrar, România ar putea pierde milioanele de euro alocate reformei din sistem.

Banca Mondială cere impozitarea pensiilor speciale

Conform unui document semnat de economiștii Băncii Mondiale, recalcularea integrală a pensiilor românilor este un punct important, ăi intră în schimbările în sistemul de pensii.

Pe de altă parte, același document mai arată că pensiile speciale, cele care mai sunt active, trebuiesc impozitate neapărat, altfel există riscul pierderii banilor din PNRR. Documentul în discuție, spune Antena 3 CNN, propune și modul de impozitare și recalculare a pensiilor, după cum urmează:

  • participarea tuturor angajaților cu o contribuție de 25% din venit;
  • pensiile de serviciu vor fi calculate ca fiind media veniturilor obţinute pe o perioadă mai lungă de timp;
  • vârsta de pensionare va fi aceeaşi ca şi pentru sistemul public general (65 de ani);
  • nicio categorie nouă de pensii speciale nu va fi creată;
  • categoriile actuale de pensii speciale vor fi raţionalizate;
  • protecţia deciziilor Curţii Constituţionale se va referi doar la pensiile magistraţilor.

Conform acordului cadru dintre CE și România, prin PNRR, reforma din sistemul de pensii urmărește să asigure sustenabilitatea fiscală în contextul îmbătrânirii populației, să corecteze inechitățile și să crească nivelul pensiilor minime și mai mici. De asemenea, aceasta vizează sustenabilitatea economică și previzibilitatea sistemului de pensii în ansamblu.

Rămâne de văzut dacă actuala guvernare își va asuma schimbările în sistemul de pensii și dacă ele vor trece cu brio de Parlament, având în vedere modificarea sistemului de impozitare pentru pensiile speciale.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar de Ignat pentru a-ti merge bine
Redactia.ro
Povestea de dragoste care a declanşat „scandalul secolului XX” la Hollywood. Ingrid Bergman și-a părăsit familia pentru Roberto Rossellini
Click.ro
Cumetrie politică la PNL. Cum a ajutat-o liderul filialei Sector 4, Ionuț Stroe, pe fina sa să obțină o funcție publică
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Imaginile momentului. Cum s-a afișat fiica Ralucăi Moianu cu soțul ei. Mara a uimit pe toată lumea când a anunțat că e gravidă la 19 ani, cu un bărbat mai în vârstă
Unica.ro
Pensiile în pericol în 2025. Vârstnicii riscă să primească mai puțini bani
EVZ.ro
Ce beneficii pentru sănătate are laptele de bivoliță. De ce ar trebui să îl consumi mai des 
Spynews
Verdict clar pentru Călin Georgescu. Nimeni și nimic nu-l mai poate opri
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
Românii vor fi CONTROLAȚI la GRANIȚA cu BULGARIA! Se ÎNTÂMPLĂ de la 1 ianuarie 2025
Mediaflux
Alimentele care îți reglează glicemia. Vei observa o îmbunătățire majoră
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Doi concurenți au ajuns la eliminare, la Chefi la cuțite. Cine a fost salvat cu amuleta și cine a ieșit
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro