Schimbări pentru proba practică la examenul auto. Ce trebuie să știe viitorii șoferi

de: Alexandra Chivu
20 05. 2020

Cursanții care nu au mai putut să dea examenul auto pentru permisul de șofer din cauza pandemiei își vor putea încerca norocul în iunie. Proba practică va fi reluată, cu un supliment de reguli.

Examenul auto a suferit schimbări. Proba practică, cu reguli suplimentare

Pandemia de COVID-19 a schimbat planurile celor peste 72.000 de cursanți care se vedeau deja cu permisul de conducere în mână. Autoritățile au anunțat că probele practice vor putea fi reluate din luna iunie, dar cu mai multe reguli stricte care vor trebui respectate.

Examinarea va avea loc ca și până acum, însă vor fi reguli suplimentare de protecție, așa încât să nu existe riscul răspândirii noului virus. Candidații și examinatorii vor purta măști de protecție, iar în poligonul de unde începe proba nu vor mai putea să asiste mai multe persoane, rude ori prieteni, cum o făceau până acum.

„Activitatea de examinare la proba practică se va desfășura cu respectarea tuturor măsurilor de protecție în vederea limitării răspândirii coronavirusului, respectiv: portul măștii de siguranță, atât pentru candidat, cât și pentru examinator, limitarea accesului persoanelor în afara candidatului, respectiv, aparținători, rude, prieteni la locul de întâlnire/instruire.

Instruirea se va efectua numai în spații publice; dezinfectarea autoturismului după efectuarea fiecărei probe. Accesul în autoturism va fi permis maxim a trei persoane: examinator, candidat și martor”, a declarat comisarul Rodica Popescu, purtător de cuvânt al Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor.

Pe viitor, evaluările medicale și psihologice pentru toți șoferii vor fi îmbunătățite prin actualizarea periodică a testelor de evaluare, pentru a scoate din calcul posibilitatea obținerii frauduloase a acestor avize. De asemenea, se va avea în vedere și monitorizarea video a probei practice pentru obținerea permisului, pentru a nu mai exista situații în care sunt favorizate anumite persoane. Pe lista autoritățiilor sunt și interzicerea dispozitivelor de detectare a aparatelor radar, dar și mărirea perioadei de suspendare a permisului auto în funcție de numărul de kilometri cu care a fost depășită limita de viteză.