Cod rutier 2020. Atenție, șoferi! Amendă de 2900 de lei pentru această greșeală

Cod rutier 2020. Atenție, șoferi! Amendă de 2900 de lei pentru această greșeală
Cod rutier 2020. Atenție, șoferi! Amendă de 2900 de lei pentru această greșeală

Codul rutier a suferit multiple modificări în ultima perioadă, cel mai recent luna precedentă. Schimbările de până în prezent prevăd amenzi uriașe pentru șoferii care transformă strada într-o scrumieră. Amenda pentru această greșeală este de 2.900 de lei.

Cod rutier 2020. Amendă de 2.900 de lei pentru această greșeală

Cei surprinși că aruncă pe geamul automobilului mucuri de țigară ori alte resturi sunt amendați cu până la 2.900 de lei. Sancțiunile sunt din clasa a IV-a și, conform legislației în vigoare, se încadrează între 1.305 și 2.900 de lei, respectiv între 9 și 20 de puncte-amendă.

Cod rutier 2020. Atenție, șoferi! Amendă de 2900 de lei pentru această greșeală
Aruncarea gunoiului pe geamul mașinii aduce o amendă de până la 2.900 de lei 

De altfel, Poliția Rutieră a demarat în acest sens o acțiune de înștiințare în primă fază asupra campaniei împotriva fenomenului chiștoacelor aruncate pe carosabil. Mai mulți polițiști din toată țara au oprit șoferi pentru a-i informa cu privire la aceste aspecte. Amenzile vor fi acordate în trafic la fel ca orice altă contravenție săvârșită de conducătorii auto și pedepsită de oamenii legii.

Noi reguli pentru obținerea permisului

Conform ultimelor modificări operate, din 1 iulie, cei care dau examen pentru obținerea permisului de conducere trebuie să aibă cel puțin 10 clase terminate. În trecut, era nevoie doar ca aceștia să fie la vârsta majoratului.

În plus, pentru reînnoirea permisului, persoanele mai în vârstă vor fi nevoite să facă mai des controlul medical. De asemenea, pe viitor, evaluările medicale și psihologice pentru toți șoferii vor fi îmbunătățite prin actualizarea periodică a testelor de evaluare, pentru a scoate din calcul posibilitatea obținerii frauduloase a acestor avize.

Se va avea în vedere și monitorizarea video a probei practice pentru obținerea permisului auto, pentru a nu mai fi situații în care sunt favorizate anumite persoane. Pe lista autorităților sunt și interzicerea dispozitivelor de detectare a aparatelor radar, dar și majorarea perioadei de suspendare a permisului auto în funcție de numărul de kilometri cu care a fost depășită limita de viteză.