Schimbări majore la Bacalaureat și Evaluarea Națională 2025. Ce vor putea să facă elevii înainte de contestații

de: Ștefan R. Apostol
13 08. 2024

În ultimii ani, după finalizarea examenelor susținute de candidații de la Evaluarea Națională și Bacalaureat, aveau o perioadă de grație în care puteau depune contestațiile, dar după afișarea notelor. Conform Ministerului Educației, se anunță schimbări majore la Bacalaureat și Evaluarea Națională 2025, oficialii din minister explicând ce vor putea să facă elevii înainte de contestații.

Încă un an cu promovabilitate scăzută la BAC și Evaluarea Națională

Fie că vrem, sau nu, să recunoaștem, învățământul românesc are mai probleme de fond. Una din cauze, recunoscută de altfel și de oficialii din minister, a fost pandemia care a dat peste cap întreg sistemul. Efectele acelei perioade s-au putut vedea la examenele de anul acesta, atât la Evaluarea Națională, cât și la Bacalaureat.

Din rapoartele ministerului aflăm că puțin peswte 160.000 de elevi au fost înscriși la Evaluarea Națională, dintre care peste 7.000 au lipsit de la toate examenele. Același raport arată că la examenul de BAC din acest an au fost cu 70.000 de candidați mai puțin, față de anul trecut doar.

Din punct de vedere al mediilor, procentajul este și mai alarmant. Doar 74 de elevi au obținut media 10 la Evaluarea Națională, și doar 59 de candidați au avut media 10 la Bacalaureat.

Ministerul Educației anunță schimbări majore la Bacalaureat și Evaluarea Națională 2025

Odată cu introducerea sistemului modular de predare, un alt experiment care nu a dat rezultatele scontate, diriguitorii din minister au tot venit cu schimbări și noi soluții pentru optimizarea sistemului educațional. Efectele nu se văd încă, dar conform ministrului, există o doză de optimism.

În acest context, spun oficialii ministeriali, apar noi schimbări majore la Bacalaureat și Evaluarea Națională 2025. Conform unui proiect ce va fi pus în dezbatere publică, se dorește ca din anul școlar 2024-2025 examenele să se încheie la finalul lunii iunie.

Ulterior, după publicarea rezultatelor inițiale, conform proiectului, candidații la cele două examene să-și poată vedea lucrările, și deabia după aceea să se depună contestațiile.

În comunicatul emis în cursul zilei de luni, 12 august, se precizează că aceste schimbări sunt „pentru o mai bună fundamentare a deciziei privind contestarea notei obţinute la evaluarea iniţială, a fost introdusă prevederea de a permite vizualizarea lucrărilor după afişarea rezultatelor iniţiale şi înainte de contestaţii, atât la Evaluarea Naţională, cât şi la Bacalaureat.”, se arată în comunicat, conform Agrepres.

Examenele ar putea fi susținute imediat după terminarea anului școlar

O a doua schimbare posibilă, conform ministerului, este ca cele două examene să fie date imediat după terminarea anului școlar 2024-2025, iar în acest sens probele de competențe să înceapă în prima parte a anului, după cum urmează:

  • Desfăşurarea probelor de competenţe din cadrul examenului de Bacalaureat în perioada 27 ianuarie – 7 februarie;
  • Desfăşurarea probelor scrise – pentru ambele examene – înainte de finalul lunii iunie;
  • Prelungirea perioadei de depunere a contestaţiilor, dată fiind opţiunea de vizualizare a lucrărilor scrise.

Calendar posibil examene în 2025

  • Probe scrise Evaluare Naţională 2025: 23 – 25 iunie (întregul proces urmând a se finaliza în 9 iulie, odată cu afişarea rezultatelor finale).
  • Probe scrise examenul naţional de Bacalaureat: 30 iunie – 3 iulie (întregul proces urmând a se finaliza în 15 iulie, odată cu afişarea rezultatelor finale).

Proiectul va fi pus în dezbatere publică în următoarea perioadă, și în funcție de concluziile acesteia, va fi implementat după emiterea Ordinului de Ministru, până la data începerii noului an școlar 2024-2025.