În România, accesul la facultate fără examenul de BAC este limitat și, în general, Bacalaureatul este o cerință standard pentru admiterea la universități. Cu toate acestea, există câteva opțiuni pentru cei care nu au promovat examenul maturității sau care doresc să urmeze altă cale educațională.
Deși Bacalaureatul este un pas important pentru accesul la învățământul superior în România, există și alte opțiuni educaționale și de formare profesională pentru cei care nu au promovat acest examen. Aceste opțiuni oferă oportunități de dezvoltare a competențelor și de carieră în diverse domenii și pot servi ca alternative valoroase pentru învățământul universitar tradițional.
Elevii claselor a XII-a, care nu au reușit să promoveze examenul de Bacalaureat, mai au o șansă de a urma o formă de învățământ superior. Tinerii mai au o șansă chiar și fără diploma de BAC.
Este vorba de învățământul terțiar nonuniversitar, care se organizează la nivelul colegiilor ale instituţiilor de învăţământ superior acreditate pentru absolvenţii de liceu cu sau fără diplomă de Bacalaureat. Învăţământul terţiar nonuniversitar durează 1 – 3 ani, în funcţie de complexitatea calificării.
Învăţământul postliceal sau terţiar în România se organizează în şcoli postliceale cu personalitate juridică sau ca structuri fără personalitate juridică, în cadrul liceelor cu personalitate juridică ori în colegii în cadrul instituţiilor de învăţământ superior acreditate.