Viitorul guvern format din PNL, USR-PLUS și UDMR va arăta altfel spre deosebire de cum arată în acest moment. Supărați pe rezultatele obținute de partid, pe care le pun inclusiv pe seama prestației unora dintre miniștri, liberalii au decis ca mulți dintre ei să plece acasă.
În după-amiază zilei de marți, câțiva dintre liderii PNL s-au văzut cu președintele Klaus Iohannis pentru a discuta despre viitorul guvern. În urma discuției, nu toți au plecat mulțumiți.
Se pare că liberalii își vor schimba mai mulți miniștri în viitorul guvern pe care vrea să-l formeze alături de USR-PLUS și UDMR. Potrivit unor surse din partid, liberalii s-au săturat de prestația unora dintre actualii miniștri.
”Nu s-a discutat încă despre funcțiile de vicepremier. Dar, noutatea va fi că de la PNL vor intra în Guvern numai lideri cu greutate. Fără experimente. Și vor rămâne maximum patru-cinci miniștri care sunt și în actualul guvern. Nu am discutat însă numele noi care vor fi.”, au declarat surse liberale pentru Libertatea.
Printre miniștri care ar putea fi schimbați, s-ar află persoanele apropiate de premierul Orban, cel care a demisionat luni seara. De asemenea, aceste persoane au fost și criticate în spațiul public pentru prestația lor (Monica Anisie, Violeta Alexandru, Ion Ștefan).
Pe de altă parte, ar fi de așteptat să își păstreze portofoliile Bogdan Aurescu, la Externe, Virgil Popescu, la Economie, sau Lucian Bode, la Transporturi. Urmează să vedem dacă PNL îl mai susține pe Cătălin Predoiu la Justiție, după un bilanț aproape de zero anul acesta în ceea ce privește repararea modificărilor făcute de PSD în privința Legilor Justiției. Nelu Tătaru este un alt ministru a cărui soartă nu este certă.
Nu se știe cu exactitate dacă PNL mai vor să mențină ministerul Sănătății sau l-ar da bucuroși. Însă, nici pe Educație sau Muncă nu e mare bătălie.
În cadrul unui interviu pentru Libertatea acordat în seara alegerilor, Rareș Bogdan, a enumerat câteva ministere la care PNL nu vrea să renunțe. Mai mult, în alte interviuri date presei, acesta a nominalizat Transporturile și Fondurile Europene.
”Este greu pentru un premier să se dispenseze de Finanțe, Justiție, Dezvoltare, Mediu, Interne. Dar sigur, vom sta de vorbă. Sunt câteva ministere unde noi avem mare încredere în oamenii noștri (Externe, Apărare, Justiție)”, a declarat Rareș Bogdan.