Schimbări în codul rutier. Greșelile banale pentru care rămâi fără permis
Noul Cod rutier are o serie de prevederi importante, despre care ar trebui să ții cont. Există greșeli aparent banale care te-ar putea costa nu doar o amendă, ci și chiar permisul auto.
Schimbări în codul rutier
Normele care sancționează drastic folosirea telefonului mobil de către șoferi și care ajung până la suspendarea permisiului pentru 30 de zile au intrat în vigoare. Până nu de mult, dacă poliția te-ar fi prins vorbind la telefon la volan, în timp ce conduci, ai fost sancționat cu 2-3 puncte amendă, cel mai probabil, alături de o amendă de 1.160 de lei. Șoferii care sunt prinși vorbind la telefon când se află la volan, dar nu au nici centura de siguranță cuplată riscă să rămână fără permis pentru o lună de zile.
Și un șofer surprins în timp ce folosește telefonul mobil și depășește și limita de viteză admisă pe sectorul de drum respectiv primește aceeași sancțiune. Punctul-amendă a fost plafonat la 145 de lei, iar valoarea amenzilor rutiere rămâne aceeași ca în ultimii trei ani.
”În timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mişcare, conducătorului acestuia îi este interzisă ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video“, se arată în documentul oficial.
Ca șofer, ca să plătești amenzile primite la jumătate, trebuie să știi că ai la dispoziție 15 zile, față de termenul anterior care era de 48 de ore.
Cum folosești telefonul pentru a nu primi amendă
Poți evita butonarea telefonului mobil când ești la volan, folosind conexiuni Android Auto, Apple CarPlay sau prin Bluetooth. Dacă și mașina ta este echipată cu un astfel de sistem, poți folosi o cască. Șoferii care nu au mașini foarte scumpe pot lăsa telefonul pe speaker atunci când se efectuează un apel.
Centura poate să fie salvatoare
Centura de siguranță poate salva viața atât pasagerilor, cât și a șoferului, motiv pentru care ea trebuie cuplată, înainte de a porni la drum.
Estimările arată că centura de siguranță în trei puncte, inventată în urmă cu 60 de ani, ar fi salvat peste un milion de vieți. Deci, purtarea centurii de siguranță este un subiect cât se poate de relevant. Pentru nepurtarea centurii de siguranță în cazul șoferilor, amenda este cuprinsă între 145 și 290 de lei și două puncte de penalizare. De asemenea, amenda se aplică și în cazul pasagerilor care nu poartă centura, indiferent de locul pe care îl au în autoturism.