Codul rutier suferă modificări, din nou. Șoferii care fac acest gest pot să se aleagă cu amenzi, deși până acum nu era prevăzută vreo sancțiune pentru acest lucru. Mare atenție, șoferi! Codul rutier se schimbă, la fel ca și condițiile în care se aplică sancțiuni. Sunt vizați șoferii care împrumută mașina altor persoane, lucru care până acum era perfect în ordine.
Mai exact, proprietarii autovehiculelor care încredințează mașina altor persoane riscă o sancțiune mult mai dură, dacă nu comunică datelele persoanelor cărora le-au împrumutat mașina, la cererea poliției rutiere. Asta se arată într-un proiect de ordonanță de urgență pentru modificarea Codului rutier.
Proiectul mai prevede și sancționarea șoferilor care își împrumută mașina altor persoane. Proprietarul mașinii are de suferit din cauza factorului bonus/malus, dacă cel aflat la volan este implicat într-un accident sau dacă acesta este prins la volan conducând sub influența alcoolului sau stupefiantelor.
Conform proiectului, autoritățile vor stabili un termen minim de răspuns la solicitare și ce date trebuie comunicate. Lipsa unui termen minim de răspuns și a indicării precise a datelor persoanelor care trebuie comunicate reprezintă deficiențe din legislație.
„Potrivit dreptului comun, proprietarul unui bun trebuie să asigure paza juridică a acestuia, atât din punct de vedere material, cât și în ceea ce privește folosirea efectivă a acestuia.
Din această perspectivă, proprietarului unui vehicul îi revine responsabilitatea de a cunoaște persoana care îi conduce vehiculul”, a explicat Ministerul Afacerilor Interne (MAI).
Măsura urmează să fie aplicată pentru a prinde persoanele care au încălcat legea conducând mașinile altor proprietari.
“În primul rând, pentru cei care vor ignora solicitările poliției rutiere de a comunica datele șoferului de ocazie, amenda va trebui achitată integral.
Adică, în acest caz, nu se va mai aplica regula de acum a plății, în termen de 15 zile, a jumătate din minimul amenzii. Ci se va plăti exact cât este trecut pe procesul-verbal de contravenție.
Amenda pentru faptă este din clasa a patra de sancțiuni (între 9 și 20 de puncte-amendă). În prezent, deoarece punctul-amendă este de 145 lei, sancțiunile se pot ridica la sume cuprinse între 1.305 și 2.900 lei.
Astfel, dacă un proprietar poate scăpa acum cu o amendă de 652,5 lei în caz de achitare rapidă, în viitor acesta va plăti cel puțin 1.305 lei, dacă nu chiar mai mult”, potrivit avocatnet.ro.