Iată schimbările în privința muncii suplimentare pentru 2020! Care sunt recompensele angajaților, interdicțiile lor și ce amenzi trebuie să aibă în vizor. Regimul sancționatoriu pentru munca în plus nelegală are acum parte de noi schimbări.
Schimbări mari pentru angajați și angajatori în ceea ce privește munca suplimentară. Codul Muncii prevede un context în care se poate presta peste program. Aici se pot identifica detalii despre cine nu poate să lucreze în aceste condiții și care sunt cei care vor beneficia de recompense. O sancțiune dură vine în dreptul celor care lucrează mai mult decât au semnat în contract că vor munci, în cazul contractelor cu timp parțial. Orele în plus de muncă trebuie răsplătită în consecință. Durata maximă a timpului de lucru este de 48 de ore/săptămânal, incluzând orele suplimentare, arată Codul Muncii. Condiția, dacă se depășesc cele 48 de ore, este ca media orelor lucrate, calculată pe o perioadă de referință de patru luni calendaristice, să nu depășească cele 48 de ore/săptămână. De asemenea, munca peste programul normal nu poate fi impusă salariatului.
-prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea orelor suplimentare (în aceste condiții salariatul beneficiază de salariul corespunzător pentru orele prestate peste programul normal de lucru);
-dacă nu e posibilă varianta de mai sus, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia (sporul nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază).