20 feb. 2024 | 14:25

Schimbarea majoră din Lidl, Kaufland, Carrefour și alte magazine agroalimentare. Sunt obligate din acest moment

Diverse
Schimbarea majoră din Lidl, Kaufland, Carrefour și alte magazine agroalimentare. Sunt obligate din acest moment
A trecut legea risipei alimentare de Parlament

Dacă în 2017 nu era introdusă pe motive de lipsă a normelor de aplicare, și amânată, legea care va aduce schimbarea majoră din Lidl, Kaufland, Carrefour și alte magazine agroalimentare, a fost în cele din urmă votată în Parlament. Noile amendamente propuse de USR, și despre dsicutam recent, aduce obligativitatea agențșilor economici în a dezvolta planuri de combatere a risipei alimentare.

A trecut legea risipei alimentare de Parlament

Așa cum scriam pe 14 feruarie, un proiect legislativ USR venea să schimbe și să adauge noi normative la legea din 2017, și ulterior suspendată de premeriul Tudose la acea vreme, propunea mai multe planuri reale de combatere a risipei alimentare. Dar, față de proiectul inițial, la votul final a fost introdus termenul de obligativitate a agenților agroalimentari de a aea planuri și rapoarte de prevenire a risipei alimentare.

Vezi și: Măsuri de reducere a risipei alimentare

Legea, care exista deja, dar car nu s-a putut aplica, avea să fie reintrodusă în analiză pentru eventuale modificări în 2020, parte din modificri fiind aprobate chiar în acel exercițiu parlamentar. Cu toate astea, normele de aplicare, deși existente, au fost cu greu implementate, astel că în exercițiul parlamentar de anul trecut, cei de la USR veneau cu noi amendamente și propuneri de modificare a legii.

Marile companii obligate să demareze prevenirea risipei alimentare

Conform proiectului propus de USR și votat în Parlament, vorbim de schimbarea majoră din Lidl, Kaufland, Carrefour și alte magazine agroalimentare. Concret, conform unei modificări, alimentele care au deja termen aproape de expirare, și care vor fi donate, nu vor mai putea fi ca talogate ca fiind livrare de bunuri.

Vezi și: Kaufland România, soluție pentru risipa alimentară. Ce să faci cu produsele cumpărate din magazine

În același timp, conform noilor modificări, contractele de donație nu se vor mai încheia în forma autentică, iar în ceea ce privesc ONG-urile specializate ca fiind bănci de alimente, acestea vor fi obligatoriu incluse printre beneficiarii donațiilor de alimente. Același proiect schimbă și modul în care marile companii vor putea demara campaniile, și din acest moment vor fi obligate în a face aceste campanii și rapoarte., legea spunbând că ”au obligaţia să întreprindă măsuri de prevenire a risipei alimentare”.

Care este schimbarea majoră din Lidl, Kaufland, Carrefour

În baza normelor adoptate în Parlament, toate marile companii agroalimentare vor fi obligate să depună rapoarte privind campaniile de prevenire a risipei alimentare, față de până acum, când acest aspect nu era unul obligatoriu.. Și pentru că tot vorbim de schimbarea majoră din Lidl, Kaufland, Carrefour, noile amendamente mai spun că „operatorii economici trebuie să realizeze demersurile necesare pentru încheierea unui contract cadru cu operatori receptori pentru transferul cu titlul gratuit al alimentelor”.

Vezi și: Schimbare majoră pe eticheta alimentelor. Ce produse nu vor mai avea limită de consum, de fapt

În cazul în care nu se vor face aceste demersuri, conform modificărilor legislative, amenzile sunt destu de mari, între 10.000 și 40.000 de lei pentru nepublicarea rapoartelor de prevenire, după 6 luni de la data stabilită prin lege. Toate aceste rapoarte vor fi publicate pe o platformă online, gestionată de Ministerul Agriculturii.

Parteneri
„Trădarea” anului în televiziune! Pleacă de la Pro TV, după 26 de ani și se vehiculează că a semnat deja cu Antena 1
Redactia.ro
Îngrășământul ideal pentru roșii, ardei și castraveți. Aplică-le acest tratament și vor crește într-o bucurie
Click.ro
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și un gest de umanitate din partea noastră”
Digi24
„Măcelarul de eunuci”: Un bărbat care a făcut o afacere filmându-se în timp ce își mutila și castra victimele a fost închis pe viață
Digi24
Adelina Pestrițu zguduie internetul românesc cu cel mai recent anunț. Mii de oameni au reacționat!
Unica.ro
Exclusiv: Cu cine l-a înlocuit Simona Halep pe Toni Iuruc. Tenismena, surprinsă în fapt
EVZ.ro
Star Matinal. Dan Ciotoi, luptă cruntă cu boala! Cum a fost salvat artistul, în ultima clipă. A fost la un pas de moarte: ”Dacă întârziam câteva ore...” / VIDEO
Spynews
Maghiarii au pus pe jar toată Transilvania. Este scandal total în politică: Este o creatură hidoasă
Capital.ro
Șoferii, avertizați să nu cumpere astfel de anvelope, deși prețul lor este foarte mic
Antena 3
După 12 ani, se întoarce la PRO TV. Primele declarații: „Tot felul de neajunsuri și neînțelegeri..”
Avantaje
Se RECALCULEAZĂ PENSIILE de DOUĂ ORI!
Mediaflux
BOMBĂ! A apărut femeia cu care Traian Băsescu a avut o relație de DRAGOSTE
Stiri din Lume
Horoscop săptămânal 13 - 19 mai 2024: Taurii au o perioadă deosebită în viața lor
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină de lux! Cum arată noul bolid al manelistului
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'
Shtiu.ro