Schimbarea din Codul Rutier care îți aduce amendă de la 1.300 de lei pentru o greșeală banală. Mulți șoferi procedează așa
Codul rutier este pe cale să se schimbe din nou, iar șoferii pot primi sancțiuni dure pentru un gest minor. Cu siguranță, dacă ești șoferi, ai văzut astfel de gesturi în trafic. Ele se fac pentru diferite motive, însă acum este subiect de amendă, iar suma nu este deloc una mică. Conform noului Cod Rutier, nu doar amenzile ar putea fi majorate, ci și perioada pentru care unii șoferi ar putea fi lăsați fără dreptul de a conduce.
Amendă cuprinsă între 1.300 și 2.900 de lei pentru un gest
Noul Cod Rutier prevede sancțiuni dure pentru șșoferii care șicanează în trafic sau fac manevre periculoase. O noutate, totuși, este reprezentată de amenda pe care o iau cei care dau flash-uri.
Șoferii care dau flash-uri sau fac slalom printre mașini, șicanează în trafic sau fac manevre prin care îi pot pune în pericol pe alți participanți la trafic vor fi amendați și cu 2.900 de lei, dacă Poliția reușește să schimbe Codul Rutier.
Această ilegalitate se numește „conducere agresivă” și cuprinde mai multe gesturi care duc la sancționarea șoferului.
Modificările prevăzute de proiectul de OUG ar trebui adoptat de Guvern ca apoi să fie publicat în Monitorul Oficial.
Așadar, șoferii care au un comportament agresiv conducând pe drumurile publice se pot alege cu amendă cuprinsă între 1.305 și 2.900 de lei.
De altfel, și cei care conduc nejustificat pe banda de urgență de pe autostradă vor fi amendați cu 1.305 – 2.900 de lei, o amendă mult mai mare decât înainte, când sumele se încadrau în 580 – 725 lei.
Aceeași amendă o pot lua și cei care nu resectă trecerile la nivel cu calea ferată și care în prezent riscă suspendarea permisului cel mult 90 de zile.
Când se dispune suspendarea permisului timp de 4 luni
O modificare importantă este că șoferii care depășesc viteza legală ar putea rămâne fără permis patru luni de zile. Cine depășește cu peste 70 km/h limita legală, se aplică o perioadă majorată a exercitării dreptului de a conduce, adică 120 de zile.
Șoferii trebuie să fie conștienți că modificările care se vor a fi aduse la Codul Rutier implică sanncțiuni pentru abuzuri în trafic, manevre periculoase, un mod primejdios de a conduce, șicanări sau punerea în pericol a altor participanți la trafic.
Rămâne de văzut când și dacă se vor produce schimbările necesare în Codul Rutier, pentru că momentan se discută doar despre un proiect de Ordonanță de Urgență.