Schimbare uriașă pentru legea pensiilor din România. Se modifică după modelul străin, anunțul oficial

Schimbare uriașă pentru legea pensiilor din România. Se modifică după modelul străin, anunțul oficial
O nouă lege a salarizării în România, după exemplul european

Ministerul Muncii, prin vocea Ralucăi Turcan, anunța că se dorește o nouă legislație a salarizării și a pensiilor în România. Noul proiect, venit prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), ar putea fi aplicat, indiferent de ce guvarnare ar fi, specifică Ministerul. În același timp se dorește preluarea unui sistem echitabil deja practicat în celelalte state europene, mai dezvoltate ca România.

O nouă lege a salarizării în România, după exemplul european

După ce Comisia Europeană a aprobat forma finală a PNRR, Raluca Turcan anunța că se vor efectua modificări majore la nivelul legii de salarizare din România. Prin noua legislație se dorește un echilibru și echitate între diferitele categorii sociale din piața muncii. Prin noua lege, anunța Raluca Turcan, se dorește „plafonarea sporurilor, fără tratament special pentru medici, militari și personal din structurile de securitate”.

În acest context, Ministerul Muncii a publicat în SICAP un contract pentru realizarea de consultanță de specialitate privind noile reforme ce vor trebui să apară. Conform datelor, contractul este în valoare de 24 de milioane de lei, bani ce vor veni prin PNRR, unde de altfel este stipulată noua reformă pentru legea salarizării și a pensiilor, ce va afecta  circa 7 milioane de români.

„Obiectivul general al reformei sistemului public de salarizare vizează asigurarea unei politici de salarizare echitabile și sustenabile prin eliminarea discrepanțelor salariale existente în prezent în sistemul bugetar, restabilirea ierarhiilor funcțiilor în cadrul domeniilor de activitate, precum și între domenii de activitate, revizuirea sistemului de acordare a sporurilor precum și instituirea unui sistem de stimulare a performanței.”, se arată în document, conform Economedia.

Pensiile vor fi afectate de noile calcule salariale

Intenția de a prelua un model deja practicat cu succes de alte state europene va schimba cu totul calculul salarial, în același timp și pe cel al pensiilor. Dacă la acest moment România are peste 5 milioane de pensionari, cu pensii mici, calculate după actualele prevederi, Ministerul Muncii spune că impactul noilor modificări se va reflecta la cei aproximativ 7 milioane, dar deabia după 2023, când va intra efectiv în piață noul calcul și noua lege a salarizării.

„Modelul pe care ar urma să-l aplicăm și noi se va căuta în altă parte, în alte state UE care au un sistem de salarizare asemănător cu cel din România (grup țintă: 6 țări), evidențiind limitele stabilite privind componenta variabilă a salariului și criteriile pentru acordarea diferitelor categorii de sporuri.

Guvernul solicită consultanță din partea unei instituții specializate, cu experiență și practică în găsirea de soluții INTEGRATE ȘI APLICABILE, funcționale în alte țări și care pot fi adaptate și în sistemul de salarizare din România. După multe încercări de a crea un sistem unitar de salarizare, avem nevoie de instituții cu experiență în implementarea de reforme în context internațional, care să sprijine Guvernul astfel încât să abordeze reforma salarizării în mod echitabil, sustenabil și incluziv”, precizează ministrul Muncii, Raluca Turcan.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI