Schimbare pe harta României. Județele care s-au bătut pe un punct turistic: decizia judecătorilor

Litigiu Cheile Bicazului de peste 23 de ani între cele două județe

În iunie anul trecut un litigiu de frontieră era dezbătut între Județul Neamț și județul Harghita. Obiectul acelui ligitiu rezolvat, în primă fază, de Curtea de Apel Ploiești făcea referire la zona Cheile Bicazului. La acel moment Curtea de Apel Ploiești dădea câștig de cauză Județului Harghita. Dar lucrurile au luat un alt traseu, după o decizie dată pronunțată miercuri, 13 ianuarie 2021.

Cheile Bicazului rămân în județul Neamț

Procesul care durează încă din 1998, cu două sentințe date, una în 2019, și una în 2020, a ajuns la final. Printr-o decizie irevocabilă pronunțată miercuri, 13 ianuarie 2021, granițele dintre cele două județe se modifică, iar zona Cheile Bicazului rămân în ograda județului Neamț.

În 2013, conform datelor de atunci, bornele frontaliere erau mutate cu 4 kilometri. Prin această modificare administrarea zonei Cheile Bicazului revenea județului Harghita, relata la vremea aceea  mesageruldeneamt.ro.

Pe 25 iunie 2020, Tribunalul Prahova recunoștea mutarea bornelor frontaliere dintre cele două județe, cu 4 km, și astfel trecerea Cheilor Bicazului, administrativ, în județul Harghita era parafată.

Numai că decizia nu era definitivă. Astfel că, la începutul anului 2021, a avut loc o nouă înfățișare la Tribunal. Magistrații au decis irevocabil ca bornele frontaliere să fie mutate, iar Cheile Bicazului să rămână în administrarea județului Neamț.

“Curtea de Apel Ploiești admite excepția imposibilității contestațiilor. Respinge contestațiile în anulare ca inadmisibile. Obligă contestatarii Municipiul Gheorgheni și UAT Județul Harghita la plata către intimata Comuna Bicaz-Chei a sumei de 8000 lei, câte 4000 lei fiecare.

Irevocabilă. Sentința pronunțată în ședința publică, azi, 13.01.2021”, se arată în hotărârea pronunţată de instanță în 13 ianuarie 2021.

Litigiu de peste 23 de ani între cele două județe

Încă din 1998 există acest litigiu administrativ între județul Neamț și județul Harghita, litigiu ce a pornit de la Primăria din Gheorgheni. În 1998 oficialii primăriei din județul Harghita, relacmau faptul că zona Cheile Bicazului ar fi aparținut de drept Ținutului Secuiesc, deci, implicit județului Harghita.

Totul după ce Biroul de Cadastru din județul Neamț și Harghita atribuia zona Cheile Bicazului comunei din Neamț, Bicaz Chei. Deși documentul a fost semnat de prefecții celor două județe, oficiali din Harghita au cerut anularea acestuia. De aici a început tot războil în instanță între cele două județe.

”Litigiul a apărut de la o grăniţuire din 1998, lucrare făcută de oraşul Gheorgheni. S-a intocmit un proces verbal atunci, s-a făcut o grăniţuire cu o firmă specializată din Miercurea Ciuc.

Am semnat şi noi, ca vecini, au semnat şi ei, ca vecini şi până la urmă şi-au contestat propriul proces verbal. Cu câţiva ani în urmă şi-au atacat în instanţă propriul lor proces verbal, incheiat şi făcut de ei“, a spus în urmă cu ceva timp Gheorghe Oniga, în calitate de primar al Bicaz Chei.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI