18 oct. 2018 | 12:19

Cât durează să iasă pașaportul: decizia care te scutește de timp pierdut

Știri generale
Cât durează să iasă pașaportul: decizia care te scutește de timp pierdut

Dacă ești interesat să-ți faci sau schimbi pașaportul în următoarea perioadă, trebuie să știi că vei obține actul de identitate mult mai repede decât înainte. Timpul de eliberare a fost redus considerabil.

Nelu Barbu, purtător de cuvânt al Guvernului, a anunțat în această lună că timpul de eliberare pentru pașaport a fost redus. Astfel, dacă faci o cerere în România pentru eliberarea unui pașaport simplu electronic, timpul de așteptare va fi de 15 zile lucrătoare în loc de 30.

Propunerea a venit de la Ministerul Afacerilor Interne și a fost adoptată o hotărâre de guvern care modifică şi completează normele metodologice de aplicare a legii privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate. „Sunt modificări care simplifică procedurile şi contribuie la reducerea termenelor pentru obţinerea paşaportului. Astfel, termenul de eliberare a paşapoartelor simple electronice în cazul cererilor depuse în ţară se reduce de la 30 la 15 zile lucrătoare de la data depunerii cererilor”, a explicat la acea dată Barbu, potrivit Agerpres.

Actul normativ aduce schimbări și în cazul cererilor depuse în străinătate. Astfel, în ceea ce priveşte cererile depuse în străinătate pentru eliberare de pașaport, termenul actual este de 90 de zile. Se va reduce în funcţie de ţara unde se află solicitantul. Adică, vor fi 45 de zile lucrătoare în cazul cererilor depuse în misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României în statele membre ale Uniunii Europene.

Apoi, vor fi 60 de zile lucrătoare pentru eliberarea unu pașaport în cazul cererilor depuse în statele terţe în raport cu Uniunea Europeană, adică statele care nu fac parte din Uniunea Europeană.

Unde îți faci pașaport în București

Tradițional, cetățenii care voiau să-și facă pașaport în București alegeau sediul din Piața Amzei. Din 16 iulie, sediul a fost schimbat. Cetățenii români din București și Ilfov care își vor schimba pașaportul sau vor face unul nou a mutat punctul de de lucru al Serviciilor Publice Comunitare pentru Evidenţa şi Eliberarea Paşapoartelor Simple din Bucureşti şi judeţul Ilfov la centrul comercial ParkLake.

Adresa exactă: str. Liviu Rebreanu nr. 4, etaj 1, sector 3. Sunt disponibile 14 ghişee de primiri cereri şi trei ghişee de eliberări paşapoarte.

Parteneri
Ireal! Ce face Kate Middleton noaptea pe întuneric. Prințul William a rămas șocat
Redactia.ro
Nedreapta istorie a vilei de pe Docenților nr.7, dăruită din iubire unei celebre actrițe de o frumusețe copleșitoare
Click.ro
Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul acesteia
Digi24
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete nucleare la granița cu Finlanda
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
O fetiță de nici doi ani a murit după ce a înghițit biluţe magnetice. Ce mesaj a transmis mama micuței pentru părinţi: ”Să nu cumpere aşa ceva...”
Spynews
Noua ordine mondială. Ungurii se pregătesc. Ce plan are Viktor Orban
Capital.ro
Angajații români care vor avea salariu de bază mai mare decât minimum pe economie
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
ANAF face CONTROALE în BLOCURI! PROPRIETARII de apartamente sunt VERIFICAȚI
Mediaflux
Locul accidentului în care a murit Mădălin din Olt a luat foc! Totul a fost distrus complet de flăcări: ”Din cauza...” / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro